Le libre-échange: libre pour qui? | Vrijhandel: vrij voor wie?

Du bruit contre le TTIP !

Ce lundi matin , les négociations sur le TTIP entre les Etats-Unis et l'Europe ont repris dans les bâtiments de la Commission Européenne à Bruxelles.

Geen TTIP voor ons, ook niet voor de volkeren in het Zuiden!

TEKEN DE PETITIE HIER

Al 4 jaar voeren we campagne tegen de goedkeuring van het vrijhandelsakkoord tussen Europa, Colombia en Peru (het zogenaamde TLC of Tratado de Libre Comercio). In 2013 tekenden jullie massaal de petitie tegen het akkoord toen het op de agenda van de Vlaamse regering stond. Met succes, want de Vlaamse regering stelde het debat tot nader order uit.

Barcelona TTIP vrij!

Barcelona - Voorbije vrijdag 2 oktober heeft Barcelona zich TTIP-CETA en TISA-vrije gemeente verklaart. De partijen BComú, ERC en CUP stemden voor de resolutie. CiU en PSC onthielden zich en Ciudadanos en de Partido Popular stemden tegen.

Belgen zeggen Neen tegen TTIP

Brussel - 4 februari 2015. Momenteel is de 8e onderhandelingsronde aan de gang voor het Transatlantisch Handel- en Investeringsakkoord (TTIP). We tekenden vanmorgen ook present in de Europese wijk om onze stem te laten horen tegen de ondemocratische manier waarop de onderhandelingen doorgaan - lees: bevolking voor gesloten deuren maar opendeurdag voor bedrijfslobby's in onderhandelingen. Corporate Europe Observatory en Friends Of The Earth Europe riepen op tot deze Europese actie, die werd ondersteund door D19-20 in de campagne #StopTTIP.

Politici op de rooster over vrijhandel

Bekijk ook de video-montage

Op maandag 31 maart organiseerde intal samen met een hele reeks andere organisaties een verkiezingsdebat over vrijhandel. Sinds 2011 staan we met man en macht achter de boeren, arbeiders en volksbewegingen in Colombia en Peru die net als de Belgische vakbonden ononderbroken campagne voeren tegen het vrijhandelsakkoord dat ondertekend werd met de Europese Unie.


Bekijk hier de video-montage gemaakt door Koen.

Aan de debattafel : Dirk Vandermaelen voor Sp.a, Georges Dallemagne voor CdH – beiden zetelen momenteel in de Kamer. Aan de andere kant Tim Joye voor PvdA/PTB en Petra De Sutter voor Groen, beide kandidaten op de Europese lijst. Louis Michel had toegezegd voor MR, maar stuurde uiteindelijk zijn kat. Marc Maes modereerde het debat.


intal presente met Euro - pacman op blokkages D19-20!

Met enkele intallers waren we vanmorgen vroeg uit de veren voor de acties n.a.v. de Europese top D19-20. We trokken naar het kruispunt Arenberg - Keizerinnelaan om te solidariseren met de oproep van D19-20 tegen de besparingsplannen van de EU en het vrijhandelsverdrag dat Europa met de VS wil afsluiten. Aan de blokkage solidariseerden we met melkboeren van hier, die dezelfde strijd voeren als de boeren in het Zuiden.

Massaal protest van de inheemse bevolking in Colombia. De overheid reageert met scherp

Na de 'paro agrario' (de boerenopstanden van deze zomer), die heel het land stil legde en de regering deed vallen; en de studentenstaking die startte vorige week, komen de inheemse gemeenschappen van de Cauca regio massaal op straat voor de verdediging van hun territorium en het annuleren van de vrijhandelsakkoorden.

De Colombiaanse overheid reageert met traangas en rubberen kogels. Is dit de overheid waarmee wij handelsakkoorden mee afsluiten? En het ongenoegen van de bevolking versterken? No al TLC!!!

Marktrockers in Leuven vragen zich af "Vrijhandel, vrij voor wie?"

240 foto's met nog veel meer mensen steunen de campagne op Marktrock

Op zondag 11 augustus trokken een tiental intallers naar Marktrock in Leuven. Niet voor de muziek maar om aan de festivalgangers de nodige steun te vragen voor de campagne "Vrijhandel, vrij voor wie?" die het vrijhandelsakkoord dat de EU met Colombia en Peru wil afsluiten wil tegenaan.


Midden augustus staat Marktrock op de kalender in Leuven. Zoals elk jaar was het ook dit jaar een uitgelezen kans om de festivalgangers te betrekken bij één van de intal campagnes.

Na 2 vergaderingen en 3 voorbereidingsavonden stond het materiaal op punt en trokken 10 intallers de straat op. Doelstelling? Zoveel mogelijk mensen aanspreken om met een slogan tegen de vrijhandelsakkoorden op de foto te gaan. Het concept sloeg aan en er werden een 240-tal foto's genomen met daarop een veelvoud aan mensen.


Nueve heridos ayer por ataque de fuerzas policiales en Cortegana - Perú en conflito minero

Nueve heridos dejo ayer el ataque de las fuerzas policiales en el distrito de Cortegana - Provincia de Celendín –Cajamarca – Perú

Ayer la Trans Nacional Odebrecht de Brasil, la misma que viene construyendo el proyecto Hidroenergenico más grande de Perú sobre el Rio Marañón en territorio Celendino; realizó su audiencia pública para aprobar su Estudio de Impacto Ambiental.

9 gewonden in Noord-Peru in mijnconflict, waaronder Nicanor ..

Gisteren organiseerde de Brazilaanse transnational Odebrecht een publieke hoorzitting voor de goedkeuring van de milieu impactstudie van het megaproject Chadín 2 (om energie op te wekken - hydroenergético). Duizenden bewoners van de regio die verplaatst zullen worden, zakten af naar de bijeenkomst om het project af te keuren. De politie weigerde de toegang tot de vergadering. Na confrontatie met de politie, liggen 9 mensen in het ziekenhuis waaronder bekende leider van de regio, en persoonlijke vriend, Nicanor Alvarado Carrasco, 48 jaar.

Geanimeerd anti-TLC bezoek aan het Brussels Parlement

 

Bezoek aan het Vlaams parlement met Diego Martinez

Op 29 en 30 mei ontvingen we Diego Martinez in België. Hij is Colombiaans mensenrechtenadvocaat en was in Europa uitgenodigd voor een congres van de FIDH. We maakten van zijn bezoekje gebruik om naar het Vlaams parlement te trekken, na onze spoedactie van april, om hen in levende lijve te vragen het vrijhandelsakkoord tussen Europa en Colombia niet goed te keuren.

Voorlopig werd er niks beslist over TLC op de Vlaamse ministerraad... de handtekeningen hebben hun effect!!

Vanmorgen zou de Vlaamse regering het vrijhandelsakkoord bespreken op de ministerraad. We vinden niks terug over het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Colombia en Peru bij het overzicht van de beslissingen van de Vlaamse regering van vandaag 19 april. Dit wil zeggen dat er nog niets erover werd beslist. We wachten op uiteindelijke bevestiging; een telefoontje met het kabinet verwees ons naar deze lijst.

MOBILIZACION por la paz, la democracia y la defensa de lo publico - 9 avril Bogotá

“SOMOS MAS, AHORA SI LA PAZ”

Ce 9 avril dernier, une grande marche pour la Marcha Patriotica en faveur de la paix et de l’unité était organisée à Bogota. Cette date n’a pas été choisie au hasard. En effet, le 9 avril est le jour de commémoration nationale des victimes du conflit armé en Colombie qui fait rage depuis 65 ans et coïncide avec la commémoration de l'assassinat de Jorge Eliecer Gaitan.