Mensenrechten in de Filipijnen : Duterte's war on drugs

05/10/2017 - 19:00
05/10/2017 - 21:00

Op donderdag 5 oktober 2017 komt Filipijns mensenrechtenactivist Jigs Clamor naar Antwerpen. Hij zal getuigen over de gevolgen van de war on drugs van president Duterte en de strijd voor mensenrechten. Jigs Clamor is de directeur van KARAPATAN, een progressieve Filipijnse mensenrechtenorganisatie die zich verzet tegen de bikkelharde aanpak van Duterte.


In de Filipijnen zorgt President Duterte sinds ruim een jaar voor heel wat ophef. Tijdens zijn verkiezingscampagne in 2016 oogstte hij wereldwijde aandacht met zijn seksistische uitspraken over vrouwen.

Sinds zijn verkiezing voert Duterte een bikkelharde 'War on Drugs' tegen de Filipijnse bevolking. Politie, leger en burgers krijgen vrij spel om druggebruikers te vermoorden, zonder enige vorm van onderzoek of proces. Al meer dan 12.000 Filipijnen werden slachtoffer van dit moordend beleid.  De meerderheid van de slachtoffers had echter niets te maken met druggebruik. Het beleid werd misbruikt voor politieke en persoonlijke afrekeningen. Zelfs kinderen werden vermoord onder valse voorwendselen. Na de moord op de 17-jarige Kian De Los Santos ontvlamde er een brede golf van protest tegen de moorden, met massale betogingen in Manilla tot gevolg.

Na gevechten tussen het leger en rebellen in de stad Marawi, riep Duterte de 'Martial Law' (krijgswet) uit op het eiland Mindanao. Als gevolg hiervan zijn meer dan 400.000 mensen op de vlucht en werden er 900 burgers illegaal gearresteerd. Dit brengt herinneringen op van vroegere dictator Marcos, die in de jaren '70 en '80 de Martial Law gebruikte om verzet tegen zijn beleid onmogelijk te maken. Mensenrechtenactivisten in de Filipijnen vrezen dat ook Duterte op deze manier zijn macht wilt uitbreiden.

Intal Antwerpen en G3W nodigen Jigs Clamor uit om te getuigen over de gevolgen van het beleid van Duterte, en het brede volksprotest dat er in de Filipijnen op gang komt. Jigs maakt deel uit van een delegatie mensenrechtenactivisten die in september de Filipijnse bevolking vertegenwoordigt bij de VN Mensenrechtenraad, en zal het ook hebben over de rol van internationale solidariteit in de strijd voor rechtvaardigheid.

Wanneer? 5 oktober 2017
Aanvangsuur: 19u00
Locatie: De Groene Waterman, Wolstraat 7, 2000 Antwerpen
Gratis inkom
Simultaanvertaling van het Engels naar het Nederlands
Deze activiteit gaat door met de steun van de Stad Antwerpen

affiche avond Duterte Antwerpen