ManiFiesta 2018

Intal @ Manifiesta: debat, actie & cultuur en engagement

08/09/2018 - 11:00
09/09/2018 - 20:00

ManiFiesta is terug en heeft opnieuw een uitgebreid aanbod aan zowel muziek, debatten, film, sport en nog veel meer. Op zaterdag en zondag zetten we ook weer de intal-tent op waar er verschillende acties, debatten en animatie zullen plaatsvinden.


Tickets te koop!

Tickets zijn verkrijgbaar via je lokale intal verantwoordelijke of via het intal secretariaat - info@intal.be - 02/2092350. Een weekendticket of steunticket is te verkrijgen aan €25; een dagticket aan €15.

Intal @ ManiFiesta 2018

intal is weer van de partij op het grootste Belgische festival van de solidariteit, ManiFiesta. Hieronder vind je alvast wat we voor jullie in petto hebben :-)

Camping Gaza : Doorlopend ben je welkom op Camping Gaza. We bouwen een ware camping na voor de intal-tent, net zoals de Palestijnen doen tijdens zonnige dagen op het strand van Gaza, of tijdens de protesten aan het afscheidingshek met Israël. Ontdek het geluk en de moeilijkheden van het dagelijkse leven in de Gazastrook door kleine ontmoetingen, concertjes en fototentoonstellingen in de kampeertentjes.

Vlieger workshop. We willen honderden vliegers oplaten met solidariteitsboodschappen en boodschappen van vrede. Kom naar de intal tent en maak je eigen vlieger. We laten ze op op het strand van Bredene zondag 9 september om 17u, na het Centraal moment.

Doorlopend: tentoonstelling Comando Creativo: Kunst ten dienste van sociale strijd en als communicatiemiddel. Werken van het Venezolaans collectief "comando creativo" zullen worden tentoongesteld in de intal tent. Kom ze bezoeken en laat je inspireren.

Zaterdag 8 september

11u : Conferentie 'De Verenigde Staten en Latijns-Amerika' met Aleida Guevara, Pablo Sepúlveda Allende, gemodereerd door Paula Polanco - een organisatie van Cubanismo en intal - centrum Staf Versluys.

12u : meet and greet Omar Barghouti - intal tent

Omar B.Omar Barghouti is een Palestijns mensenrechtenactivist. Hij is mede-oprichter van de door Palestijnen geleide Boycot, Desinvesteer en Sancties (BDS) campagne voor Palesijnse rechten. Hij is mede-laureaat van de Gandhi Peace Award in 2017. Hij is auteur van BDS: The Global Struggle for Palestinian Rights (Haymarket: 2011). Zijn artikels en interviews zijn verschenen in de New York Times, de Washington Post, Newsweek, de Financial Times, de Guardian, Politico, and op BBC, Bloomberg TV, MSNBC, CNN, en vele anderen. Lees hier een interview dat we afnamen tijdens zijn laatste bezoek aan België. 

13u: Filmvertoning "Etat commun", een documentaire van Israëlisch filmmaker Eyal Sivan - zaal Meltemi. Documentaire - 123 min. - Arabisch/Hebreeuws - Frans. Nabespreking na de film in de intal tent om 15u30.

14u15: meet and greet Pablo Allende - intal tent

Pablo Allende

Pablo Sepúlveda Allende is de kleinzoon van Salvador Allende, voormalig socialistisch president van Chili. Pablo is niet alleen een zeer boeiende getuige van het neoliberaal beleid dat in Chili werd doorgevoerd sinds de staatsgreep, maar ook van de Bolivariaanse revolutie in Venezuela. Andrea nam alvast een interview met hem af. Lees het hier: "Pablo Allende, dokter ten dienste van de gemeenschap".

 

15u30: meet and greet Eyal Sivan - intal tent

17u: Conferentie 'De rol van cultuur in de strijd voor mensenrechten in Palestina' met Omar Barghouti, Eyal Sivan en Kristien Hemmerechts, gemodereerd door Julie Steendam. Georganiseerd i.s.m. G3W. – centrum Staf Versluys

19u30: Internationale solidariteitsmeeting - Staf Versluyscentrum

20u45: Concertje Seun Kuti? - Main stage

Zondag 9 september

11u - 12u30: Neokolonialisme en sociale strijd in Afrika en Azië
Olie, palmolie, … multinationals draaien hun hand niet om om landen leeg te roven van hun natuurlijke rijkdommen. Het kolonialisme zou nog enkel in de geschiedenisboeken mogen bestaan, maar is jammer genoeg nog steeds realiteit. Wanneer staten liever de belangen van multinationals dienen dan die van hun bevolking, komen volkeren op voor hun rechten. Dat is zo in Afrika, en dat is zo in Azië. We gaan in gesprek met Seun Kuti, Nigeriaanse artiest (concert op zaterdagavond op ManiFiesta) en Tinay Palabay, algemeen secretaris van Karapatan, de koepelorganisatie van mensenrechtenorganisaties in de Filippijnen. i.s.m. G3W.

12u30: Filipijnse strijdliederen met Janine Santos en Danny Fabella
Janine Santos en Danny Fabella brengen Filipijnse strijdmuziek. Danny Fabella is een cultureel activist en singer-songwriter van Musikang Bayan, een groep die muziek van en voor het volk brengt. Danny brengt akoestische muziek die het leven en de strijd van de gewone mensen voorstelt. Janine Santos brengt Kundiman-Filipino strijdliederen. Deze werden gezongen begin jaren 1900 tijdens de Amerikaanse bezetting van de Zuid-Oost Aziatische eilandengroep. Janine Santos is één van de weinige jonge klassieke musici die gespecialiseerd is in deze stijl.

14u: Dekoloniseer de stad, de strijd voor een Lumumbaplein
Op 30 juni 2018, na 15 jaar strijd, is er eindelijk een Lumumbaplein in Brussel. Een grote overwinning voor organisaties zoals Change, Mémoire Coloniale en intal. Hoe zetten we deze strijd voort? Hoe gaan we voor een samenleving vrij van racisme en een Afrika vrij van neokolonialisme? Een gesprek met Antoine Moens (intal), Ludo Segers (Hand in Hand), Sebastien Muamba (asbl Change), Kalvin Soiresse Njall (kandidaat Ecolo) en Mathilde El Bakri (PVDA). We sluiten af met een toast op de overwinning van het Lumumbaplein.

15u30: Deelname aan het Centraal moment van het festival.

17u: Oplaten vliegers met solidariteitsboodschappen, strand Bredene

18u: concert "peña" van Felicia Parra

Peña is een intieme Chileense muziekstijl, uitgevoerd door kunstenaars die zich vroeger verzetten tegen de dictatuur van Pinochet. We keren terug naar deze artistieke stroming die hand in hand samenging met de volksbeweging in Chili. Felicia is de kleindochter van Violeta Parra, de Chileense folkzangeres bekend om haar protestliederen ten tijde van de dictatuur van Pinochet. Een emotioneel concert, een hommage aan de verzetsstrijders van toen, maar met een blik op de toekomst: want hun bloed stroomt verder in deze nieuwe generaties. - Che Presente tent

19u: Samen feestje bouwen bij het afsluitconcert van Asian Dub Foundation.

Meer info over het volledig programma en de gasten op ManiFiesta vind je op www.manifiesta.be

Met intal aan de slag op ManiFiesta?

Zin om mee te helpen met de intal activiteiten in en rond ManiFiesta? Geef een seintje aan Veronique via veronique.coteur@intal.be

Succes en bezoek zeker de intal tent op ManiFiesta!

Voor wat sfeerbeelden, bekijk de foto's van de vorige editie hier, en bekijk hier de aftermovie :-).

Tot dan!