ManiFiesta 2017

Intal @ Manifiesta: debat, actie & cultuur en engagement

16/09/2017 - 11:00
17/09/2017 - 20:00

ManiFiesta is terug en heeft opnieuw een uitgebreid aanbod aan zowel muziek, debatten, film, sport en nog veel meer. Op zaterdag en zondag zetten we ook weer de intal-tent op waar er verschillende acties, debatten en animatie zullen plaatsvinden.


>> Koop je ticket alvast nu via je lokale intal verantwoordelijke of via het intal secretariaat - info@intal.be - 02/2092350. Steuntickets aan €25 en een weekendticket aan €16. Tickets aankopen kan ook online via deze link.

Intal @ ManiFiesta 2017

Op 16 en 17 september is het weer tijd voor het grootste Belgische festival van de solidariteit, ManiFiesta. Intal is uiteraard ook dit jaar van de partij! Hieronder een blik op ons programma. Dit jaar zal de focus liggen op solidariteit met de Palestijnen en dat doen we met zowel inhoudelijke als culturele activiteiten.

Wees welkom! Zin om mee te helpen aan de intal tent? Geef een seintje aan Annelies via leuven@intal.be - Nog geen ticket? Koop het snel via je lokale verantwoordelijke, via het intal secretariaat of online.

Zaterdag 16/09

Wist je dat het Belgisch ministerie van Justitie en de KU Leuven samenwerken met de Israëlische politie omwille van hun "expertise" rond ondervragingstechnieken? Straf he? Wij vinden het alleszins onaanvaardbaar dat Belgische instellingen samenwerken met partners die bekend staan hun gevangen te folteren, het internationaal recht dagdagelijks met de voeten vegen en daarbovenop hun hoofdkwartier hebben in bezet gebied! Kom in de intal tent meer te weten over dit project Law-Train.

11u - 13u: Conferentie "Palestina: 100 jaar medeplichtigheid" - auditorium Staf Versluys

100 jaar geleden beloofde de Britse regering in de “Balfour verklaring” een joods tehuis in Palestina. Hiermee steunde ze een nieuw westers koloniaal project met verregaande gevolgen voor de Palestijnse bevolking. Onteigeningen, nieuwe kolonies en bezetting bepalen het dagelijkse leven van de Palestijnen.

R FalkRichard Falk, professor internationaal recht en voormalig VN gezant voor de Palestijnse Bezette gebieden, noemde Israël in maart voor het eerst een apartheidsstaat in een VN-rapport. Daarnaast riep hij in hetzelfde rapport de VN lidstaten op om BDS (boycot - desinvestering-sancties) aan te wenden als beleidsinstrument om Israël aan te zetten het internationaal recht te respecteren. Onder druk van Israël en de VS werd het rapport na 2 dagen ingetrokken. Lees hier zijn reactie, en kom luisteren tijdens de conferentie op Manifiesta, waar we hem te gast hebben!  

A GreshDaarnaast zal Alain Gresh van de partij zijn. Hij werd onlangs nog door Robert Fisk nog als "dé expert" van het Midden-Oosten bestempeld. Hij is voormalig hoofdredacteur van Le Monde Diplomatique en schreef onder andere het boek “Israël, Palestine, vérités sur un conflit (1917-2017)”. Hij is directeur van het online nieuwsagentschap Orient XXI. We vragen hem naar zijn blik op de zaken en de medeplichtigheid van Europa.

Fiona Ben Chekroun zal de conferentie modereren. Fiona volgt het programma van G3W op in Palestina. In mei van dit jaar was ze in de Westbank, Jerusalem en Gaza. Bij haar terugkeer schreef ze haar ervaringen neer op MO ‘Een voortdurende herinnering dat je land je niet toebehoort’.

Een organisatie van intal, Plate-forme Charleroi Palestine, ABP, Palestina Solidariteit, Comac en G3W.

14u15 - 15u: Ontmoeting met Richard Falk - intal tent

(tijd onderhevig aan veranderingen). We gaan in gesprek over zijn persoonlijke ervaringen tijdens zijn functie als VN-rapporteur en de tegenstand die hij daarbij ondervond. Er is veel ruimte voor vragen en gesprek met het publiek. Voertaal: Engels.

Ibdaa15u - 15u45: Dansvoorstelling van de Palestijnse dansgroep "Ibdaa" - mainstage

Deze groep enthousiaste jongeren komt uit het vluchtelingenkamp "Deisheh" in Bethlehem. Ze geven het beste van zichzelf met "dabke", een traditionele Palestijnse folklore dans. Dit vindt plaats op het hoofdpodium! Een organisatie van intal, Vrede vzw, GAPP, Victoria Deluxe en GvhV.

16u15 - 17u: Workshop dabke met Ibdaa - intal tent

"Ibdaa" leert ons met een workshop de eerste stappen zetten in de dabke. Plezier verzekerd!!

17u - 17u45: ontmoeting met de Palestijnse jongeren van Ibdaa - intal tent

We gaan in gesprek over het dagelijkse leven in een vluchtelingenkamp, de moeilijkheden die ze ervaren om te leven onder bezetting en hoe zij hiermee omgaan. Hierbij kan iedereen zijn vragen stellen.

Zondag 17/09

Voormiddag: Filmvertoning Shadow World.

Feinstein13u30 (uur voorlopig): Gesprek met Andrew Feinstein - intal tent

Hij is een Zuid-Afrikaanse activist die lang actief was bij het ANC. Hij schreef het boek "'The Shadow World", waarin hij de banden tussen de politieke wereld en de militaire industrie onderzocht, alsook de corruptie en belangenvermening die er een grote rol bij speelt. Ook op zondag zal de film Shadow World getoond worden op ManiFiesta. Het gesprek met Andrew zal aansluitend plaatsvinden na de filmvertoning.

De filmvertoning wordt georganiseerd door intal en Vredesactie.

16u30: Concert Hommage aan Violeta Parra - tent Che Presente

We sluiten ManiFiesta af met een hommage aan de Argentijnse zangeres van protestliederen Violetta Parra.

Het concert wordt georganiseerd i.s.m. Cubanismo.

Volledig programma: voor het volledige programma kan je terecht op www.manifiesta.be

Tickets

Wacht niet te lang voor het aankopen van je ticket. Dit kan via je lokale intal verantwoordelijke of via het intal secretariaat - info@intal.be - 02/2092350. Tickets aankopen kan ook online via deze link.

Om het festival betaalbaar te houden, werkt de organisatie sinds dit jaar met 2 soorten tickets, een regulier- en een steunticket. 

Voor een regulier combiticket (zaterdag en zondag) betaal je dit jaar €16, voor een steunticket combi (zaterdag en zondag) betaal je €25.

Slaapmogelijkheden

Intal reserveert ieder jaar enkele chalets. Deze zijn reeds volgeboekt. Je kan logement vinden (tent - slaapzaal of kamer) via de website van Manifiesta via deze link https://www.manifiesta.be/nl/verblijf

Succes en bezoek zeker de intal tent op ManiFiesta!

Wil je met intal aan de slag op ManiFiesta, geef Annelies een seintje via leuven@intal.be

Voor wat sfeerbeelden, bekijk de fotoreportage van de vorige editie.

Tot dan!