ManiFiesta 2017

Intal @ Manifiesta: debat, actie & cultuur en engagement

16/09/2017 - 11:00
17/09/2017 - 20:00

ManiFiesta is terug en heeft opnieuw een uitgebreid aanbod aan zowel muziek, debatten, film, sport en nog veel meer. Op zaterdag en zondag zetten we ook weer de intal-tent op waar er verschillende acties, debatten en animatie zullen plaatsvinden.


>> Koop je ticket alvast nu via je lokale intal verantwoordelijke of via het intal secretariaat - info@intal.be - 02/2092350. Steuntickets aan €25 en een weekendticket aan €16. Tickets aankopen kan ook online via deze link.

Intal @ ManiFiesta 2017

Op 16 en 17 september is het weer tijd voor het grootste Belgische festival van de solidariteit, ManiFiesta. Intal is uiteraard ook dit jaar van de partij! Hieronder een blik op ons programma. Dit jaar zal de focus liggen op solidariteit met de Palestijnen en dat doen we met zowel inhoudelijke als culturele activiteiten.

Wees welkom! Zin om mee te helpen aan de intal tent? Geef een seintje aan Annelies via leuven@intal.be - Nog geen ticket? Koop het snel via je lokale verantwoordelijke, via het intal secretariaat of online.

Zaterdag 16/09

Wist je dat het Belgisch ministerie van Justitie en de KU Leuven samenwerken met de Israëlische politie omwille van hun "expertise" rond ondervragingstechnieken? Straf he? Wij vinden het alleszins onaanvaardbaar dat Belgische instellingen samenwerken met partners die bekend staan hun gevangen te folteren, het internationaal recht dagdagelijks met de voeten vegen en daarbovenop hun hoofdkwartier hebben in bezet gebied! Kom in de intal tent meer te weten over dit project Law-Train.

11u - 13u: Conferentie "Palestina: 100 jaar medeplichtigheid" - Debattent A

100 jaar geleden beloofde de Britse regering in de “Balfour verklaring” een joods tehuis in Palestina. Hiermee steunde ze een nieuw westers koloniaal project met verregaande gevolgen voor de Palestijnse bevolking. Onteigeningen, nieuwe kolonies en bezetting bepalen het dagelijkse leven van de Palestijnen.

R FalkRichard Falk, professor internationaal recht en voormalig VN gezant voor de Palestijnse Bezette gebieden, noemde Israël in maart voor het eerst een apartheidsstaat in een VN-rapport. Daarnaast riep hij in hetzelfde rapport de VN lidstaten op om BDS (boycot - desinvestering-sancties) aan te wenden als beleidsinstrument om Israël aan te zetten het internationaal recht te respecteren. Onder druk van Israël en de VS werd het rapport na 2 dagen ingetrokken. Lees hier zijn reactie, en kom luisteren tijdens de conferentie op Manifiesta, waar we hem te gast hebben!  

A GreshDaarnaast zal Alain Gresh van de partij zijn. Hij werd onlangs nog door Robert Fisk nog als "dé expert" van het Midden-Oosten bestempeld. Hij is voormalig hoofdredacteur van Le Monde Diplomatique en schreef onder andere het boek “Israël, Palestine, vérités sur un conflit (1917-2017)”. Hij is directeur van het online nieuwsagentschap Orient XXI. We vragen hem naar zijn blik op de zaken en de medeplichtigheid van Europa.

Fiona Ben Chekroun zal de conferentie modereren. Fiona volgt het programma van G3W op in Palestina. In mei van dit jaar was ze in de Westbank, Jerusalem en Gaza. Bij haar terugkeer schreef ze haar ervaringen neer op MO ‘Een voortdurende herinnering dat je land je niet toebehoort’.

Een organisatie van intal, Plate-forme Charleroi Palestine, ABP, Palestina Solidariteit, Solidarité Socialiste, Comac en G3W.

14u: Gesprek met Lucas Catherine over zijn boek "Palestina, geschiedenis van een kolonisatie" - intal tent

cover boek EPOWeinig brieven hebben het aanzien van de wereldgeschiedenis zo veranderd als het kattenbelletje dat Lord Balfour op 2 november 1917 aan Lord Rothschild verstuurde. De Eerste Wereldoorlog liep op zijn laatste benen en Groot-Brittannië moest het mandaat over het Arabisch land zelfs nog officieel verwerven. Maar de toenmalige Britse minister van Buitenlandse Zaken keek vooruit en had een plan voor de kolonisatie van Palestina. Lucas Catherine schreef in 2002 het boek Palestina, de laatste kolonie. Naar aanleiding van 100 jaar Balfour verklaring brengt hij een herziene uitgave uit. Welkom! (Het gesprek zal doorgaan in het Nederlands)

 

15u : Ontmoeting met Monica Weissel (Femmes Survivantes) en Sarah Scheepers (Ella vzw) over Ni Una Menos en Mirabal - intal tent

Monica Mirabal

Mirabal is een Belgisch platform van feministische organisaties actief tegen geweld op vrouwen.

'Mirabal'? Op 25 november 1960 werden op de Dominicaanse Republiek de drie zussen Mirabal op brutale wijze vermoord. Ze waren actief in het verzet tegen de dictatuur van Rafael Trujillo. Sinds 1981 is die datum uitgeroepen tot internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. 
Overal ter wereld komen vrouwen in opspraak tegen geweld tegen vrouwen: geweld van economische, psychologische of fysieke aard. De Ni Una Menosbeweging in Latijns-Amerika, in Italië, de internationale vrouwenstaking van 8 maart, ...  Ook in België bestaat deze beweging en maakt intal daar deel van uit. Kom er meer over te weten in de intal tent.

15u - Discussie Venezuela met Maurice Lemoine - tent Che Presente

VenezuelaWat is er aan de hand in Venezuela? Is het chavisme afgegleden naar een dictatuur? Is de oppositie echt zo pacifistisch als men ons wil doen geloven? Om de huidige crisis te begrijpen nodigen we je uit voor een discussie met Maurice Lemoine, oud-hoofdredacteur van Le Monde Diplomatique en deskundige over Latijns-Amerika. Hij schreef over Venezuela o.a. "Economische oorlog voor dummies (en journalisten)".

 

15u - 15u45: Dansvoorstelling van de Palestijnse dansgroep "Ibdaa" - mainstage

Ibdaa

Deze groep enthousiaste jongeren komt uit het vluchtelingenkamp "Deisheh" in Bethlehem. Ze geven het beste van zichzelf met "dabke", een traditionele Palestijnse folklore dans. Dit vindt plaats op het hoofdpodium! Een organisatie van intal, Vrede vzw, GAPP, Victoria Deluxe en GvhV.

16u - 17u: Ontmoeting met Richard Falk - intal tent

We gaan in gesprek over zijn persoonlijke ervaringen tijdens zijn functie als VN-rapporteur en de tegenstand die hij daarbij ondervond. Er is veel ruimte voor vragen en gesprek met het publiek. Voertaal: Engels.

17u - 18u: Workshop dabke met Ibdaa en gesprek over situatie jongeren in Palestina - intal tent

"Ibdaa" leert ons met een workshop de eerste stappen zetten in de dabke. Plezier verzekerd!! Aansluitend gaan we in gesprek over het dagelijkse leven in een vluchtelingenkamp, de moeilijkheden die deze jongeren ervaren om te leven onder bezetting en hoe zij hiermee omgaan. Hierbij kan iedereen zijn vragen stellen. Voertaal: Engels.

18u: intal drink.

Zondag 17/09

11u: Filmvertoning SHADOW WORLD - Staf Versluyscentrum

shadow WorldIn SHADOW WORLD legt Johan Grimonprez de business van de wereldwijde wapenhandel bloot - de business die zijn winsten telt in miljoenen dollars en zijn verliezen in mensenlevens... Deze film is echt een aanrader. Kom erna zeker naar de intal tent voor een ontmoeting met Andrew Feinstein, auteur van het boek "The Shadow World" en mede realisator van de film. Hij wordt uitgenodigd door intal en Vredesactie.

http://shadowworldfilm.com/

 

11u: Mensenrechten in de Filipijnen onder president Duterte - intal tent

Mobilisation BayanFilipijns president Rodrigo Duterte voert sinds zijn aantreden een hevige open strijd tegen drugs, waar hij de politie vrij spel geeft om er gewoon op los te schieten. In de week van 14 augustus werden op 1 nacht tijd 32 mensen doodgeschoten, waaronder een jonge gast van 17. Hij lijkt nu ook mensenrechtenactivisten toe te voegen aan zijn lijst van doelwitten. We gaan in gesprek met Eule Bonganay van Salinlahi, een alliantie van organisaties die zich inzetten voor kinderrechten en Eufemia Cullamat, een leider van de Lumads in Mindanao, waar de president onlangs de krijgswet uitriep. Beide zijn in Europa voor de VN vergadering in Geneve in september. In samenwerking met G3W, KIYO en Solidagro.

12u - 13u: Concert Hommage aan Violeta Parra - tent Che Presente

Violeta Parra is een Chileense schrijfster en artieste die de stem vertegenwoordigde van de gewone man. Haar protestliederen waren verboden tijdens de militaire dictatuur van Augusto Pinochet. Om haar 100e verjaardag te vieren nodigen intal en ICS u uit om dit icoon van de Latijns-Amerikaanse folk te leren kennen, samen met de muzikanten van de groep Chamanto. Welkom in de tent van Che Presente.

13u30: Gesprek met Andrew Feinstein - intal tent

Feinstein

Hij is een Zuid-Afrikaanse activist die lang actief was bij het ANC. Hij schreef het boek "'The Shadow World", waarin hij de banden tussen de politieke wereld en de militaire industrie onderzocht, alsook de corruptie en belangenvermening die er een grote rol bij speelt. Ook op zondag zal de film Shadow World getoond worden op ManiFiesta. Het gesprek met Andrew zal aansluitend plaatsvinden na de filmvertoning.

De filmvertoning en nabespreking worden georganiseerd door intal en Vredesactie.

 

Volledig programma: voor het volledige programma kan je terecht op www.manifiesta.be

Tickets

Wacht niet te lang voor het aankopen van je ticket. Dit kan via je lokale intal verantwoordelijke of via het intal secretariaat - info@intal.be - 02/2092350. Tickets aankopen kan ook online via deze link.

Om het festival betaalbaar te houden, werkt de organisatie sinds dit jaar met 2 soorten tickets, een regulier- en een steunticket. 

Voor een regulier combiticket (zaterdag en zondag) betaal je dit jaar €16, voor een steunticket combi (zaterdag en zondag) betaal je €25.

Slaapmogelijkheden

Intal reserveert ieder jaar enkele chalets. Deze zijn reeds volgeboekt. Je kan logement vinden (tent - slaapzaal of kamer) via de website van Manifiesta via deze link https://www.manifiesta.be/nl/verblijf

Succes en bezoek zeker de intal tent op ManiFiesta!

Wil je met intal aan de slag op ManiFiesta, geef Annelies een seintje via leuven@intal.be

Voor wat sfeerbeelden, bekijk de fotoreportage van de vorige editie.

Tot dan!