Lunch&Learn met inheemse activisten uit Honduras en de Filipijnen

19/09/2017 - 12:30
19/09/2017 - 14:00

Op 19 september verwelkomen we Laura Cáceres en Bai Eufemia Cullamat, twee straffe dames die de strijd met de multinationals aangingen om hun recht op gezondheid te verdedigen. Tijdens deze Lunch&Learn spreken ze over hun strijd en hun overwinningen.


 Grote bedrijven zijn heel erg geïnteresseerd in de natuurlijke rijkdommen van het Zuiden. Maar hun mijn- en waterprojecten bedreigen de natuurlijke leefomgeving van de inheemse gemeenschappen. Ze vervuilen het bodemwater en nemen landbouwgrond in van de lokale bevolking.

Laura Cáceres en Bai Eufemia Cullamat maakten dit vanop de eerste rij mee en kwamen met hun gemeenschap in opstand. Op dinsdag, 19 september, ontmoeten ze elkaar tijdens een Lunch&Learn gesprek bij G3W.

Laura Cáceres, is de dochter van Berta Cáceres, een gerenomeerd milieu-activiste en de drijvende kracht achter COPINH, een netwerk van Hondurese maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor de rechten van inheemse gemeenschappen.
Op een dag kondigt het bedrijf DESA aan dat ze in de leefzone van de inheemse Lenca-gemeenschap een grote stuwdam wilt bouwen. De rivier waarvan ze bevolking afhankelijk is voor visvangst en landbouw zou daardoor verdwijnen. Ze voerden daarop een succesvolle strijd waardoor onder meer de Wereldbank zich terugtrok uit het project. Haar moeder, Berta Cáceres, bekocht dit echter met haar leven. Laura zet nu samen met haar jongere zus de strijd van hun moeder verder.

Bai Eufemia Cullamat is een leidster van de inheemse Lumadbevolking in de Filipijnen, waar de president onlangs de krijgswet uitriep.
De Lumad-organisaties wonnen in 2015 de mensenrechtenprijs van Stop the Killings omwille van hun volgehouden strijd in de Filipijnse provincie Mindanao. Ze organiseren de Lumad-bevolking en verzetten zich tegen grootschalige mijn- en landbouwactiviteiten die hun leefomgeving vervuilen en hun levensstijl bedreigen. Ze blijven dit doen, ook in uiterst moeilijke omstandigheden. Op 1 september 2015 werd Emerito Samarca samen met twee andere mensenrechtenactivisten uit de Lumad-gemeenschap vermoord. Ondanks intimidatie en moorden verzetten Lumads zich al 25 jaar tegen grootschalige koper- en goudmijnen in hun gebied.

 
Praktisch

Taal: Het gesprek zal doorgaan in het Engels en in het Spaans. We zorgen voor simultane vertaling naar het Frans.
Wanneer? Dinsdag 19 september 2017, van 12u30 tot 14u
Waar? G3W, Haachtsesteenweg 53, Brussel
Prijs? GRATIS toegang, vrije bijdrage voor een broodje

 

Schrijf je in

Deze activiteit wordt mede-georganiseerd door Cubanismo.be en intal BXL-Philippines