Israël foltert KULeuven negeert

19/04/2017 - 20:00
19/04/2017 - 22:30

De KU Leuven werkt in het project LAW-TRAIN samen met de Israëlische politie rond ondervragingstechnieken waarin de ‘expertise’ van Israël wordt gebruikt. Israël schendt al decennia de rechten van de Palestijnen en zet daarvoor onder meer zijn politiediensten in: hardhandige arrestaties en intimidatie van Palestijnen, zelfs van kinderen, zijn schering en inslag. (c) foto: Diala Jweihan


De platformcampagne 'Stop Law Train Now' is gericht aan KULeuven om ons ongenoegen te uiten over de samenwerking van KULeuven met de Israëlische politie en Bar Ilan Universiteit in het Europees onderzoeksproject Law Train. Israël wil zijn expertise in 'ondervragingstechnieken' aanbieden en de EU is vragende partij voor die expertise gebouwd op decennialange folter- en terreurpraktijken van het Israëlisch regime ten koste van immens Palestijns leed. Het is absurd dat een hoog aangeschreven universiteit die oppert kritisch en ethisch te werk te gaan, samenwerkt in een dergelijk project met een partij die op grote schaal de Palestijnse mensenrechten aan haar laars lapt. De KULeuven zou er, terecht, niet aan denken om in een dergelijk project samen te werken met Syrische politie- of veiligheidsdiensten. Een samenwerking hierrond met Israëlische partijen is even schandelijk.

De kritische stemmen komen niet enkel van buiten KULeuven, ook een groeiende groep Leuvense professoren spreken zich uit. En intal trekt mee natuurlijk. Tine Danckaers, Midden-Oostenjournaliste bij MO*, gaat in gesprek met:
° Eva Brems, prof. mensenrechten UGent, en Reine Meylaerts, prof. literatuur KU Leuven. Beiden getuigen van hun recente reis naar de Palestijnse Gebieden en Israël.
° Lieven De Cauter, prof. filosofie KU Leuven, en Thomas Van Riet, prof. fysica KU Leuven.

Meer info over de campagne en de petitie via http://stop-law-train.be/ of https://www.facebook.com/StopLawTrain/?fref=ts
Het facebook-event is terug te vinden via https://www.facebook.com/events/301448586940488/