Intal vormingsweekend: Feed your activism - Schrijf je nu in!

25/02/2017 - 09:00
26/02/2017 - 17:00

Zin om je een weekend lang onder te dompelen in actuele internationale thema's? 2017 belooft een turbulent jaar te worden: de oorlog in Syrië, verkiezingen in DR Congo, een NAVO-top in Brussel, 50 jaar bezetting van Palestina. Wat mogen we de komende maanden verwachten en welke rol kunnen we spelen als activisten? Stof genoeg voor een boeiend weekend!


Je neemt een duik in de context van thema's die jij interessant vindt, je krijgt uitleg van verschillende experten en gaat in discussie met de andere deelnemers. Schrijf je nu in!

Wanneer? Zaterdag 25 en zondag 26 februari 2017

Waar? Pianofabriek, Fortstraat 35, 1060 Sint-Gillis (makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer: METRO Hallepoort)

Voor wie? Iedereen is welkom

Taal? De sessies worden in het Nederlands en Frans gegeven.

Prijs? €25 voor niet-intal leden - €22 voor intal leden (maaltijden, overnachtingen materiaal inbegrepen).

Overnachting: op aanvraag

Graag inschrijven voor 20 februari via deze link

Programma:

Zaterdag 25 februari

9u-9u45: Onthaal met koffie 

10u – 12u30 :

 • Syrië: Hoe zag Syrië eruit vóór de oorlog? Welke actoren spelen een rol in de oorlog en welke perspectieven zijn er voor een uitweg uit het conflict? (NL) met Saraa Saleh en Lars (intal).
 • Colombia: Na meer dan 50 jaar gewapend conflict sloten de regering en de FARC in 2016 een historisch vredesakkoord. Hoe kwam deze groepering tot stand? Is de weg naar vrede nu ingeslagen? Wat zijn de uitdagingen voor het vredesakkoord? (NL) met Raf Custers (Gresea) en Veronique Coteur.
 • Congo: In december 2016 bereikte de meerderheid en oppositie in DR Congo een politiek akkoord over de verkiezingen. Is iedereen daar even gelukkig mee? Hoe evolueerde de relatie tussen België en DR Congo sinds de onafhankelijkheid? (FR) met Grégory d'Hallewin en Antoine Moens d'Haese.
 • Migratie : Er vielen meer dan 5.000 doden in de Middellandse Zee in 2016. Welke zijn de oorzaken van hun vertrek ? Met welk beleid antwoordt de Europese Unie erop ? (FR) met Anne Denis (M3M).

12u30-14u : middagpauze

14u – 17u30: 

 • Palestina :100 jaar geleden gaf de Britse regering groen licht voor de oprichting van een 'Joodse nationale thuis' in Palestina. 50 jaar geleden bezette Israël Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Hoe lang zal de bezetting van Palestina nog doorgaan? Welke houding nemen België en Europa aan? (NL) met Julie Steendam (G3W).
 • Cuba na Fidel: betekent het overlijden van Fidel Castro het einde van het socialistisch project in Cuba? Cuba-kenners van Iniciativa Cuba Socialista (ICS) kijken naar de toekomst. (NL) met Kasper Libeert (ICS).
 • Gramsci: Welk verband is er tussen het Belgische koloniale verleden en de Belgische militaire interventie in Libië? Wat schrijft de media en hoe moeten we dit interpreteren? Inspiratie halen we bij Italiaanse filosoof Gramsci. (FR) met Yuri De Belder
 • NAVO: de NAVO plant haar volgende top in Brussel dit jaar. Wat is de NAVO en waarom werd het ooit opgericht? Wat doen onze Belgische soldaten aan de grens met Rusland? Welke rol speelt de NAVO in de vluchtelingencrisis? (FR) met Antoine Baguet (intal).

18u: avondmaaltijd (veggie mogelijk)

20u : Time for a drink!

Zondag 26 februari

9u-9u45: Onthaal met koffie 

10u – 12u30 :

 • Syrië: Hoe zag Syrië eruit vóór de oorlog? Welke actoren spelen een rol in de oorlog en welke perspectieven zijn er voor een uitweg uit het conflict? (FR) met Lina Dibeh en André Crespin (M3M).
 • Colombia: Na meer dan 50 jaar gewapend conflict sloten de regering en de FARC in 2016 een historisch vredesakkoord. Hoe kwam deze groepering tot stand? Is de weg naar vrede nu ingeslagen? Wat zijn de uitdagingen voor het vredesakkoord? (FR) met Paula Polanco.
 • Congo: In december 2016 bereikte de meerderheid en oppositie in DR Congo een politiek akkoord over de verkiezingen. Is iedereen daar even gelukkig mee? Hoe evolueerde de relatie tussen België en DR Congo sinds de onafhankelijkheid? (NL) met Lies Busselen (G3W).
 • Migratie : Er vielen meer dan 5.000 doden in de Middellandse Zee in 2016. Welke zijn de oorzaken van hun vertrek ? Met welk beleid antwoordt de Europese Unie erop ? (NL) met Jolien Ghesquière.

12u30-14u : middagpauze

14u – 17u30: 

 • Palestina : 100 jaar geleden gaf de Britse regering groen licht voor de oprichting van een 'Joodse nationale thuis' in Palestina. 50 jaar geleden bezette Israël Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Hoe lang zal de bezetting van Palestina nog doorgaan? Welke houding nemen België en Europa aan? (FR) met Fiona Ben Chekroun (G3W).
 • Cuba na Fidel: betekent het overlijden van Fidel Castro het einde van het socialistisch project in Cuba? Cuba-kenners van Iniciativa Cuba Socialista (ICS) kijken naar de toekomst. (FR) met Erwin Carpentier (ICS).
 • Gramsci: Welk verband is er tussen het Belgische koloniale verleden en de Belgische militaire interventie in Libië? Wat schrijft de media en hoe moeten we dit interpreteren? Inspiratie halen we bij Italiaanse filosoof Gramsci. (NL) met Yuri De Belder.
 • NAVO: de NAVO plant haar volgende top in Brussel dit jaar. Wat is de NAVO en waarom werd het ooit opgericht? Wat doen onze Belgische soldaten aan de grens met Rusland? Welke rol speelt de NAVO in de vluchtelingencrisis? (NL) met Ludo De Brabander (Vrede vzw) en Veronique Coteur.

17u30-18u: Opruim en einde

visual vormingsweekend NL