intal vormingsweekend 3-4 maart 2012

Internationale solidariteit in tijden van economische crisis

03/03/2012 - 09:00
04/03/2012 - 17:00

Wie heeft de economische crisis veroorzaakt? Ongelukkige incidenten of is ze een logisch gevolg van het huidige economisch systeem? Bieden de besparingsmaatregelen van onze regeringen het antwoord? Wat is de rol van internationale solidariteit in deze context? 2 dagen vorming door geëngageerde, gespecialiseerde en dynamische opleiders. Niet zomaar, maar om ons engagement te kunnen verbeteren. We hopen alle intallers te zien, schrijf je nu al in.


Inschrijven

De prijs voor het weekend bedraagt 22€. Schrijf zo snel mogelijk in via het online inschrijfformulier en betaal het bedrag op rekeningnummer van intal 001-6619441-43 met vermelding 'naam + intal vormingsweekend 2012'

Programma

Zaterdag 3 maart : Economische crisis bij ons en in de wereld

9u-9u45: inschrijving en onthaal met koffie

10u-12u: sessie 1 over de crisis met Sam Mampaey, Korneel Larnau en Mario Franssen.

Wie heeft deze economische crisis veroorzaakt? Is ze toevallig ontstaan, door ongelukkige incidenten of is ze een logisch gevolg van het huidige economische systeem? Welke mechanismen liggen aan de basis van deze crisis? Bieden de besparingsmaatregelen van onze regering wel een adequaat antwoord? De crisis begrijpen met Sam Mampaey, Korneel Larnau en Mario Franssen.

12u - 14u : middagpauze

14u - 16u: sessie 2 over de crisis met Sam Mampaey, Korneel Larnau en Mario Franssen.

16u -17u: pauze

17u -19u: sessie over de rol van de BRICS met Ludo de Brabander.

De economische crisis slaat toe op wereldschaal: niet alleen in België, maar ook in New York, Mumbai ea. Wat zijn de effecten? Waarom hebben we het steeds meer over de rol van China, Brazilië en India? Is het risico op gewapende conflicten groter in tijden van economische crisis? Wat leert de geschiedenis ons? Meer inzicht hierover dankzij Ludo de Brabander.

19u- 20u30 : avondmaaltijd

Zondag 4 maart: In verzet - Globalize Solidarity !

9u -9u45: ontbijt

10u-12u : sessie Bevolking in verzet

In België, Portugal, Manilla, Quito, overal ter wereld komen mensen op straat tegen de gevolgen van deze crisis die vooral de gewone mens lijkt te treffen. Op een globale crisis komt een globaal antwoord van verzet. Wat kunnen we leren uit deze verschillende vormen van strijd tegen de crisis?

12u -14u : middagpauze

14u -16u : sessie Internationale solidariteit met Lien Mertens en Marc-Antoon De Schrijver

Het internationalisme van werknemers, de solidariteit met de derde wereld, internationale brigades, ... Solidariteit tussen volkeren is altijd een antwoord geweest op verdrukking en uitbuiting. Nu vandaag de dag ons land mee wegzinkt in een economische crisis die zijn gelijke niet kent, blijft de intal-slogan “Globalize Solidarity” actueel. Welke doelen zitten achter de slogan? Welke allianties vormen we? Welke strategie zullen we toepassen? Hoe passen we ons aan aan de huidige omstandigheden? We werpen een blik op het verleden en het heden om een sterkere solidariteitsbeweging te kunnen uitbouwen waar vooral nu een grotere nood aan is. Lien Mertens en Marc-Antoon De Schrijver helpen je op weg.

16u -17u : Afsluitmoment

Benieuwd hoe zo'n weekend eruit ziet? Bekijk hier de fotoreportage van het intalvormingsweekend van 2011.

Praktisch

Wanneer? zaterdag 3 en zondag 4 maart 2012. De deuren gaan zaterdag open vanaf 9.00 u. en zondag ronden we af rond 17.00 u.

Waar? De Pianofabriek, Fortstraat 35, 1060 Brussel

Wie? Het weekend is uitsluitend voor intal leden. Ben je nog geen intal-lid? Je kan makkelijk lid worden vanaf 5€ per jaar. Alle informatie vind je hier. Het weekend is ook de place to be om gezellig bij te kletsen met andere intalleden, wees erbij!

Inschrijven? Schrijf zo snel mogelijk in via het online inschrijfformulier. Ben je niet van Brussel? intallers van Brussel bieden een slaapplaats aan. Geef aan in het inschrijfformulier of je overnachting wenst of kan aanbieden.

Prijs? De deelnameprijs is 22€. We vragen je zo snel mogelijk in te schrijven en het bedrag over te schrijven op rekeningnummer van intal 001-6619441-43 met vermelding 'naam + intal vormingsweekend 2012'. Inschrijvingen zijn beperkt. Inbegrepen in de prijs: 4 maaltijden, koffie en thee, ... en de gekende intal-sfeer!

Dit weekend is georganiseerd i.s.m. Geneeskunde voor de Derde Wereld, met steun van de Belgischelogo DGD Ontwikkelingssamenwerking.