Vluchteling spreekt voor zich

Kadering door Ludo De Brabander. In dialoog met vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan.

vluchteling spreekt voor zich

Solidariteit start met kennis en dialoog. Dit waren de ingrediënten waarmee Ludo De Brabander en de aanwezige vluchtelingen uit conflictgebieden Syrië en Afganistan de talrijke aanwezigen een boeiende avond bezorgden!


Afghanistan, Irak en Syrië. Drie broeihaarden van geweld en niet toevallig drie landen waar een groot aandeel van de vluchtelingen in België van afkomstig zijn.

Maar wat is de verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap gestuurd door de grootmachten zoals de V.S. en de U.K. in het aanwakkeren én voeden (financiëel en met wapens) van deze conflicten? En welke verantwoordelijkheid draagt België als wapenexporteur naar Saoudi-Arabië? Hoe krijgt de politiek militaire investeringen in tijden van besparingspolitiek verantwoord? Ludo De Brabander (Vrede vzw) lootste ons moeiteloos door de geschiedenis die de voedingsbodem vormde voor deze conflicten en liet ons via hele concrete cijfers over o.a. het aantal vluchtelingen binnen en buiten Europa en de militaire uitgaven de zaken in een beter perspectief plaatsen. 

Na deze kadering kregen de aanwezigen de kans om in 4 groepen in dialoog te gaan met de aanwezige vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan. In één groep was er ook een film te zien die door twee Syriërs gemaakt werd tijdens hun vlucht. Waarom sloegen ze op de vlucht? Met welke omzwervingen zijn ze in België geraakt? En hoe ervaren ze België? Dit zijn maar enkele van de vele vragen die door de aanwezigen gesteld werden en de basis vormden voor enkele boeiende gesprekken.

Na een geslaagde avond werd er nog veel nagepraat en banden gesmeet voor - wie weet - een vervolg?

 

 


Average: 3 (1 vote)