Strijdbare aftrap van een nieuw werkjaar : ManiFiesta!

#globalizesolidarity

foto: Joe Lampasa (2018)

Manifiesta, het laatste festival van de zomer, is ondertussen vaste afspraak geworden om samen met vrienden en kennissen pakken energie op te doen om het jaar strijdbaar in te gaan. Gelukt? En of!


Meer dan 12.000 bezoekers, en meer dan 1350 vrijwilligers – chapeau – hebben er een fantastische editie van gemaakt! Intal was er ook present, met een heel sterk programma.

Op 11 september 45 jaar geleden werd Salvador Allende door een militaire staatsgreep opzij gezet en vermoord in Chili. Onder de dictatuur van Pinochet werden duizenden militanten gemarteld en vermoord. We haalden kleinzoon Pablo Sepúlveda Allende naar België. Hij woont en werkt in Venezuela. Samen met Aleida Guevara, de dochter van Che Guevara, gingen ze in gesprek over de VS in Latijns-Amerika. Bekijk hier de video-opname van de conferentie.

De Israëlische Netta won in mei dit jaar het eurosongfestival. Dat wil zeggen dat het eurosong in 2019 doorgaat in Israël. Eurosong organiseren in een apartheidsstaat die dagdagelijks de rechten van de Palestijnse bevolking schendt? Niet in onze naam!

We lanceerden op ManiFiesta samen met andere organisaties de campagne www.boycott-apartheid-eurovision.be en organiseerden in hetzelfde kader een conferentie over de rol van cultuur in de strijd voor mensenrechten in Palestina, met sprekers Samir Eskanda (Palestijns – Brits artiest), Eyal Sivan (Israëlisch documentairemaker) en Kristien Hemmerechts (Belgisch schrijfster). Bekijk de video-opname hier.
We hadden Omar Barghouti uitgenodigd voor dit debat, maar Israël liet hem niet reizen.

Zaterdagavond was Nigeriaanse zanger Seun Kuti een van de toppers op de mainstage met zijn opzwepende en geëngageerde beats. Op zondagvoormiddag hadden we het genoegen hem in de intal tent te gast te hebben. Hij ging er in gesprek met de Filipijnse activiste Tinay Palabay over neokolonialisme en het verzet dat ertegen wordt georganiseerd in Azië en Afrika. Sterk sterk. Bekijk de video-opname hier. Dat cultuur een rol in dat verzet, dat toonden de Filipijnse protestliederen, die werden gebracht door Danny Fabella en Janine Santos.

We blikken terug op een geslaagd campagnejaar! De overwinning van het Lumumbaplein in Brussel is een van de verwezenlijkingen waar jarenlang campagne voor is gevoerd door veel vrijwilligers en organisaties. We gingen in gesprek met vertegenwoordigers van Hand in Hand, Change asbl, Memoire Coloniale en intal, net als Ecolo en de PVDA over hoe zij het debat rond dekolonisering aangaan. Bekijk de video-opname binnenkort hier.

Gedurende het hele festival deden we ook een oproep voor de vrijlating van Mustapha Awad, artiest danser die normaal ieder jaar van de partij is met zijn dansgroep Raj'Een. Hij zit in de gevangenis in Israël omdat hij Palestina wilde bezoeken deze zomer. #freeMustapha

Een sterk en solidair programma, enkel mogelijk dankzij de vele intallers. Onze batterijen zijn opgeladen voor een actief intal jaar. Zin om ook mee te doen? Sluit je hier aan, vanaf slechts 10€/jaar. 

Globalize Solidarity!

Foto's van Joe Lampasa en Fiona.


No votes yet