Solidariteitsdag Stop the Killings: een fotoverslag!

Repressie en verzet in de Filippijnen, Colombia en Guatemala


Op 11 december kwamen meer dan 150 mensen samen in solidariteit met leden van sociale bewegingen in het Zuiden. Mensen die in Colombia, Guatemala, Filippijnen en elders hetzelfde doen als wij, worden koelbloedig vermoord zonder dat de daders hiervoor worden veroordeeld. Stop the Killings voert hier al enkele jaren actie rond en terecht. De situatie verbeterde nog geen haar! Wij waren blij met de opkomst en geven hieronder een verslag in beeld.


Voor de eerste keer gooiden we t over een andere boeg met het platform Stop the Killings en organiseerden we een hele solidariteitsdag. Uiteraard niet zonder actie. Want actievoeren loont!

Actievoeren loont!

Zo kregen we vrijdag, ironisch genoeg op internationale mensenrechtendag, het nieuws dat de aanklacht tegen de 43 gezondheidswerkers in de Filippijnen, beter bekend als de Morong 43, werd ingetrokken. We hebben met Stop the Killings en intal sinds hun illegale arrestatie in februari een heel jaar actie gevoerd, meer dan 1000 handtekeningen verzameld, in de huid van gezondheidwerkers letterlijk in de gevangenis gekropen, enz.. We zijn dus heel blij met het goede nieuws! Een verontschuldiging vanwege de Filippijnse regering of de militairen voor de 10 lange zware maanden illegaal?! gevangenschap lijkt blijkbaar wel een beetje teveel gevraagd... Nu ja, een "geste" op 10 december, altijd mooi voor t imago. Gemengde gevoelens dus, maar we hopen we dat ze snel terug bij hun familieleden en vrienden zullen zijn. We lieten op STK een solidariteitsboodschap tekenen om mee te geven naar de Filippijnen!

Ngo's, vakbonden en sociale bewegingen konden ervoor zorgen dat in maart van dit jaar een investeringsakkoord tussen België, Luxemburg en Colombia (BLEU) werd tegengehouden. Gezien de mensenrechtenschendingen vinden sociale bewegingen het niet kunnen dat handel wordt gedreven met landen als Colombia. Dat was dus een kleine overwinning eerder dit jaar. Helaas werd de bevoegdheid nu overgeheven naar Europees niveau en zijn daar nu onderhandelingen bezig over een handelsakkoord met Peru en Colombia. De ngo's en vakbonden zetten hun lobbywerk voort en we volgen het mee op... alles werd haarfijn uitgelegd in het atelier over actievormen en het syndicaal atelier, waar Colombia als voorbeeld werd aangehaald. We houden jullie op de hoogte!

Vorig jaar?

Vorig jaar nog voerden we met Stop the Killings actie rond politieke verdwijningen, met de zaak van Jonas Burgos in de kijker. We eisten toen de Belgische ratificatie van de VN Conventie voor de Bescherming van Slachtoffers van Gedwongen Verdwijningen, een instrument dat slachtoffers kan helpen in hun zoektocht naar gerechtigheid. Gedwongen verdwijningen worden daarmee beschouwd als een misdaad tegen de menselijkheid en moeten ook als dusdanig worden aangepakt. Daders zouden dus over de grenzen heen verantwoordelijk kunnen worden gesteld. Onze gaste uit de Filippijnen, Concepcion Empeño, is sinds 2006 op zoek naar haar ontvoerde dochter Karen, die samen met een medestudente door militairen werd ontvoerd tijdens haar thesisonderzoek in de Filippijnen. De VN Conventie werd eindelijk door het 20e land geratificeerd en zal in werking treden op 23 december. Hopelijk helpt het mensen als Mevr. Empeño, Mevr. Burgos en vele andere familieleden eindelijk gerechtigheid te vinden. Onze Belgische regering ratificeerde het verdrag nog steeds niet, maar we blijven erachter zitten met het platform... met onze verschillende parlementen en een land zonder regering, is het blijkbaar een moeizaam proces.

Actievoeren helpt .. iedereen van harte bedankt dat jullie erbij waren! Het blijft belangrijk dat we met veel mensen op straat blijven komen, druk uitoefenen, mensen informeren zodat de repressie op leden van sociale bewegingen in het Zuiden stopt!

Hieronder een beeld in foto's van de geslaagde solidariteitsdag van zaterdag 11 december!

Bekijk ook het verslag en de korte video'tjes hier.


No votes yet