Human Rights Awards: Filippijnse advocaten en Colombiaanse regering vallen in de prijzen

"Stop The Killings, justice now!"


Op 10 december vraagt Stop the Killings, een actieplatform van vakbonden en niet-gouvernementele organisaties, traditioneel aandacht voor de repressie van mensenrechtenactivisten in het Zuiden. Het platform reikte de eerste Human Rights Awards uit.


De avond begon met een symbolische actie aan het Centraal Station in Brussel, waar we met een 200-tal sympathisanten steun betuigden voor syndicalisten, activisten, studenten, advocaten... die het slachtoffer werden van repressie in de Filippijnen, Guatemala, Honduras en Colombia. Met enkele slogans, waaronder: "Stop the killings, justice now!" en "We will fight for human rights" trokken we naar gemeenschapscentrum 'De Markten' in Brussel waar de officiële prijsuitreiking plaatsvond. Het was een gala-avond in het teken van solidariteit, rechtvaardigheid en hoop. De show werd gepresenteerd door intallers Johan Demyttenaere en Paula Polanco. Na een korte voorstelling van de genomineerden velde de jury hun oordeel.

Het Belgische publiek kon gedurende een aantal weken hun stem uitbrengen voor hun favoriet, zo kwamen we aan maar liefst 459 stemmen! Maar de finale beslissing werd gegeven aan de jury, met name: Keltoum Belorf (journaliste bij De Wereld Morgen), Jean-François Pollet (verantwoordelijke van de rubriek Noord-Zuid bij Imagine en Demain le Monde), Jacques Debatty (vice-president van CNCD-11.11.11), Serge Beel (diensthoofd van de zuiddienst 11.11.11), Felipe Van Keirsbilck (algemeen secretaris van CNE) en Werner Van Heetvelde (federaal secretaris voor de Algemene Centrale van het ABVV). Werner Van Heetvelde en Jean-François Pollet namen gisteren het woord in naam van de jury om de winnaar bekend te maken.

In de categorie 'Human Rights Defender' van het jaar ging de prijs naar de Filippijnse National Union of People's Lawyers (NUPL). NUPL is een advocatencollectief van vrijwilligers die juridische bijstand en vormingen geeft aan Filippijnse activisten. Omwille van hun werk krijgen zij regelmatig doodsbedreigingen. Jo Dereymaeker van Progress Lawyers Network nam hun prijs in ontvangst. De leden van het NUPL namen speciaal voor de gelegenheid een videoboodschap op om ons allen te bedanken. Bekijk hem hier. In bijlage vind je hun persbericht dat ze in de Filippijnen verspreiden.

In de categorie 'Human Rights Violator' van het jaar ging de prijs naar Colombia. Ondanks de vredesonderhandelingen die de Colombiaanse overheid begon met de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), blijft straffeloosheid welig tieren in het land. Tijdens de maanden juli en augustus werden tijdens een algemene staking nog 262 mensen gearresteerd. De Colombiaanse overheid bevestigt daarmee haar bedenkelijke imago op gebied van mensenrechten. Het platform 'Stop The Killings' gaat de 'Human Rights Violator' - award binnenkort overhandigen aan de Colombiaanse ambassade in België.

De avond werd afgesloten met een vleugje muziek. Opnieuw slaagden de organisaties van het platform 'Stop The Killings' erin om honderden mensen op de been te brengen voor deze actiedag. Ook kwam de actie in de pers! Hier kan je het lezen op de Vif. Ook was de actie te horen op het Radio 1-nieuws. In bijlage zie je een scan van het krantenartikel dat verscheen in Het Laatste Nieuws.


No votes yet