Intal wil G4S weg uit Gent!

Intal Gent ondersteunt G4S campagne


Intal Gent liep samen met Vrede vzw, Palestina Solidariteit en GAPP mee in de 1 mei stoet om het Gentse stadsbestuur wakker te schudden en te wijzen op de betrokkenheid van het bewakingsbedrijf G4S bij misdadige activiteiten in Palestina. Wij riepen de stad Gent op om haar banden met G4S te verbreken. Wij kregen veel sympathie van omstaanders en haalden meer dan 100 handtekeningen op voor de G4S petitie.


G4S is 's werelds grootste beveiligingsbedrijf en de belangrijkste aanbieder van beveiligingsdiensten aan de stadsinstellingen van Gent. Momenteel heeft Stad Gent drie overheidsopdrachten gegund aan G4S, voor een totaal van meer dan 4.370.000 euro.

G4S is medeplichtig aan Israëls bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook én aan Israëls schending van de mensenrechten en de internationale (humanitaire) wetgeving.

  1. G4S levert veiligheidsapparatuur en -diensten voor detentiefaciliteiten in Israël (Ketziot, Megiddo, Damon, Kishon, Russian Compound) en de bezette Westelijke Jordaanoever (Ofer) waarin Palestijnse politieke gevangenen opgesloten zitten – waaronder kinderen – dikwijls zonder proces.  Uit rapporten van Israëlische en Palestijnse mensenrechtenorganisaties en UNICEF blijkt dat de rechten van deze gevangenen worden geschonden.  Het gaat om een patroon van systematische mishandeling dat door het VN-Verdrag tegen foltering als wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing wordt omschreven. In sommige gevallen gaat het zelfs om marteling. 
  2. G4S levert beveiligingsdiensten aan bedrijven en industriële zones in de illegale nederzettingen op bezet Palestijns gebied;
  3. G4S verstrekt beveiligingssystemen aan het Israëlische politiehoofdkwartier in de Westelijke Jordaanoever; De oprichting hiervan normaliseert de huidige status-quo van een omvangrijke kolonistenpopulatie op de Westelijke Jordaanoever en institutionaliseert de scheiding tussen de twee rechtssystemen – één voor de Israëliërs en één voor de Palestijnen, die op hetzelfde grondgebied verblijven.
  4. G4S levert apparatuur en onderhoud aan Israëlische militaire controleposten op de Westelijke Jordaanoever, gebouwd als onderdeel van de Apartheidsmuur, waarvan het tracé illegaal werd verklaard door het Internationaal Hof van Justitie in zijn Adviserende Opinie van 9 juli 2004.

No votes yet