Vredesactivisten in actie tijdens de NAVO-top 2017 !

Yes to Peace, no to NATO


Jullie kunnen het niet gemist hebben. Op 25 mei vond een NAVO-top plaats in ons land. Het was ook het eerste buitenlands bezoek van de president van de VS Donald Trump. Het protest liet niet op zich wachten: 12.000 mensen kwamen de straat op in Brussel, conferenties vonden plaats met veel internationale aanwezigheid en geweldloze directe acties werden georganiseerd. De camera-lens kon moeilijk naast intal kijken. Een verslag.


Op dinsdag 23 mei organiseerde intal samen met leden van de World Peace Council een conferentie in de Markten. Naast getuigenissen van Wali van Afghanistan, en Lina over de situatie in Syrië, nam Socorro het woord, voorzitster van de WPC, net als Helena van Portugal en Iraklis van Griekenland. De avond werd opgeluisterd met muziek uit Irak. 

Op woensdag 24 mei zakten 12.000 activisten af naar Brussel voor de betoging ‘Trump not welcome’ : klimaatactivisten, syndicalisten, vredesactivisten, leden van de vrouwenbeweging - allen samen voor een solidaire maatschappij, waar de middelen geïnvesteerd worden in de mensen en niet in oorlog! intal had het genoegen vergezeld te zijn door reuzen Donald Trump en Charles Michel op de beats van Trash Beatz. Onze boodschap was duidelijk: geen geld voor oorlog, maar voor een sociale maatschappij! #geengevechtsvliegtuigen

Op woensdag en donderdag vonden ook conferenties en workshops plaats over de NAVO. Parallel werden verschillende acties opgezet. Zo probeerden 200 activisten de toegang te blokkeren van de delegaties die deelnamen aan de NAVO-top zelf op 25 mei.

intal in de media :

De acties, net als onze Charles Michel en Donald Trump, zijn niet ontsnapt aan het oog van de camera's:

De pers kwam langs bij intal de dag voor de betoging om de laatste voorbereidingen in kaart te brengen. Zie hier de reportage op De Morgen van 23 mei "Het wordt geen hippie-carnaval"

Veronique werd geïnterviewd door Terzake 23 mei "Brussel op de barricaden voor en tegen Trump".

Antoine kwam op het nieuws van 19u30 van de RTBF op 24 mei (vanaf 4:35).

Lars, Fiona, Kasper verschenen in le Soir op 24 mei:photo Le Soir 24 mai 2017

- Lars, lid van de intal Filipijnengroep en actief rond het Midden-Oosten «Si la guerre au Moyen-Orient tenait ses promesses, ça se saurait»

- Kasper, lid van intal en actief bij Iniciativa Cuba Socialista "«Trump m’a donné du carburant pour militer»

- Fiona, lid van de Midden-Oostengroep van intal en actief rond Palestina «Comme tout président américain, Trump va continuer à soutenir la politique israélienne»

(in bijlage vind je de pdf's van hun interviews)

 Ook aansluiten bij intal ? Het is gemakkelijk

De strijd voor een meer rechtvaardige wereld gaat verder! intal is een beweging van vrijwilligers, leden. Wil je je ook aansluiten? Klik hier om lid te worden van intal of om ons te steunen. Dat kan op rekeningnummer BE66 0016 6194 4143 met vermelding 'steun intal'. Enkel samen maken we een verschil! Geef ons een seintje via  info@intal.be of 02/2092350 als je actief wil worden en we brengen je in contact met andere leden in je buurt.

Voor foto's van de geweldloze directe acties, zie hier het fotoalbum van APLP.

Hieronder een klein sfeerverslag op video van de betoging.

Lees ook het artikel "Waarom miljarden investeren in een oorlogsmachine als de NAVO?"

 


BijlageSize
Fiona_Le_soir.pdf1.35 MB
kasper_Le_soir.pdf1.42 MB
Lars_Le_soir.pdf1.42 MB
No votes yet