Actie Benetton - Gerechtigheid voor Santiago Maldonado

Argentijnse regering en Benetton betrokken bij moord op activist Santiago

Benetton est impliqué dans l'oppression des Mapuche et probablement aussi dans le meurtre de Santiago Maldonado

Zaterdag 28 oktober organiseerde intal Latijns-Amerika een symbolische actie in de Nieuwstraat in Brussel, voor het filiaal van Benetton, om de verdwijning en dood van Santiago Maldonado aan te klagen. Deze kaderde in de voortzetting van een jammerlijke reeks van inbreuken tegen mensenrechten in Argentinië, zoals willekeurige aanhoudingen en de criminalisering van het plaatselijke middenveld.


Manifestatie voor de winkel van Benetton in de Nieuwstraat te Brussel

Bekijk hier de video van de actie

Even opfrissen: de feiten

Facundo Jones Huala, een van de leiders van de oorspronkelijke bewoners - de Mapuche -, werd eind juni dit jaar door de Chileense autoriteiten gearresteerd. Dit gebeurde op de grens van Argentinië en Chili. Sindsdien worden er dagelijks bijeenkomsten en oproepen om zijn vrijlating georganiseerd.

De Mapuche-inwoners en –gemeenschappen mobiliseren zich eveneens en beginnen met acties om een deel van het land te bezetten en het te recupereren (overeenkomstig de concessie-beperkingen opgelegd door de wet).

Op 1 augustus 2017, na een gewelddadige interventie van de politie in de provincie Chubut (Patagonië – Argentinië), raakt een jonge mensenrechtenactivist vermist. Santiago Maldonado was naar de streek getrokken om er deel te nemen aan een manifestatie waarbij de vrijlating van Facondo Jones Huela werd geëist.

Die dag voerden de politiekrachten een gewelddadige stootactie uit, om de manifestanten te verdrijven en uit elkaar te slaan. Verschillende getuigen bevestigen dat Santiago door de politie werd weggevoerd. Hij werd niet weergezien. Deze verdwijning dompelde heel wat Argentijnen terug in herinneringen aan de donkerste jaren uit hun geschiedenis: 30.000 moorden en gedwongen verdwijningen gedurende de militaire dictatuur (1976-1983). Mensenrechtenorganisaties eisen dat een onderzoek wordt ingesteld om de verantwoordelijkheid van de staat vast te stellen aangaande de verdwijning en navenante dood van Santiago Maldonado.

Op 17 oktober jl. werd het levenloze lichaam van Santiago Maldonado terug gevonden in de Rio Chubut, maar zoveel vragen blijven daarbij onbeantwoord. Waarom waren er 78 dagen nodig om het lichaam terug te vinden, terwijl dit zich slechts op enkele 100-en meters van de plaats van zijn verdwijning bevond? Waarom heeft de regering de daden van de rijkspolitie toegedekt? Wat is de betrokkenheid van de minister van veiligheid, Mevr. Patricia Bullrich, bij de organisatie van de repressie?

Het eerst gevoerde onderzoek dat de verantwoordelijkheid van de overheidsdiensten bij deze verdwijning in vraag stellen, zit vol onregelmatigheden. Het onderzoek belicht daarentegen duidelijk de banden tussen het politiegeweld en de verdediging van de belangen van de multinational Benetton.

De groep Benetton is met 900.000 ha, de grootste grondbezitter van Patagonië. Deze oppervlakte gaat ver boven de 1.000 ha die voorzien werd in de Wet aangaande de gronden van 2011 die de concessies van landbouwgronden aan buitenlandse bedrijven begrenst.

In 2015, met het aantreden van de rechtse President Mauricio Macri, neemt de kwestie van het grondbezit een nieuwe wending. Vanaf dat Macri aan de macht is in Argentinië, wordt het decreet 274/12 gestemd, waardoor de wet aangaande de grond-concessies aan particulieren en buitenlandse multinationals omzeild wordt. Een buitenlandse naamloze vennootschap die een Argentijnse vennoot heeft, kan nu onbegrensde hoeveelheden grond verkrijgen. Voorheen was elk bedrijf dat meer dan 25% van de aandelen in buitenlandse handen had, onderworpen aan de begrenzing wat betreft de concessie van gronden.

Vandaag vragen de familie en mensenrechtenorganisaties dat er een nieuw onderzoek geopend wordt, onder internationale controle, om uiteindelijk de betrokkenheid van de Argentijnse staat aan te tonen bij de verdwijning en dood van Santiago Maldonado.

Uit het Frans vertaald door: Monique S.

Meer informatie:

Over Benetton:

http://www.anred.org/spip.php?article15285

http://federico-soria.blogspot.be/2017/08/benetton-el-mayor-terrateniente-de.html

http://www.elmostrador.cl/mercados/2017/10/13/benetton-la-famiglia-que-se-pelea-con-la-comunidad-mapuche-argentina-y-que-controlara-mas-de-1-000-kilometros-de-carreteras-en-chile/

Over privé eigendom in Argentinië, vooral in Patagonië

http://www.conclusion.com.ar/ubicacion/mas-noticias/el-35-del-territorio-nacional-pertenece-a-tierras-terratenientes/09/2017/

Over het Gemeenschapsrecht van Cushamen :

http://www.nuestrasvoces.com.ar/investigaciones/los-verdaderos-duenos-cushamen/

Over het onderzoek aangaande de verdwijning en de dood van Santiago Maldonado:

http://hamartia.com.ar/2017/10/25/ricardo-ragendorfer-el-cuerpo-pudo-haber-estado-alrededor-cinco-dias-sumergido/

Meewerken. Contacteer Paula, Philippe, Guillaume via americalatina@intal.be


No votes yet