Stop G4S


Waarom?

Deze campagne wordt verder ontwikkeld in de loop van de komende maanden

Bekijk hier de chronologie van de campagne

G4S doet bij iedereen wel een belletje rinkelen. Ze verzorgen heel wat bewakings- en beveiligingsopdrachten voor private bedrijven en publieke overheden (o.a. beveiliging van scholen, musea, ...). Je kent ze vast en zeker van de parkeerboetes en de geldtransporten.

Wat minder gekend is, is de rol die G4S speelt in de bezetting van Palestina en de repressie tegen het Palestijnse volk. Zo levert G4S bewakingsapparatuur aan gevangenissen met Palestijnse politieke gevangenen én kind-gevangenen, levert ze het materiaal voor de illegale Apartheidsmuur en levert het ook diensten aan de illegale nederzettingen en checkpoints. Dit alles in functie van de Israëlische kolonisering & bezetting van Palestina.

Palestijnse mensenrechten

Er bestaan dus verschillende contracten tussen G4S en Israël:  naast bewakingssystemen voor de checkpoints en scheidingsmuur, levert G4S veiligheidsapparatuur en diensten aan gevangenissen waar Palestijnse politieke gevangenen zitten (en minderjarigen) zonder eerlijk proces en waar mishandelingen, en zelfs folteringen plaatsvinden.
Het biedt bovendien beveiligingsdiensten aan bedrijven en industriezones in de bezette gebieden aan en levert verder ook beveiligingsapparatuur en -onderhoud aan controleposten (die deel uitmaken van de Muur). Tot slot levert G4S ook nog beveiligingssystemen aan het Israëlische poltiehoofdkwartier in de Westelijke Jordaanoever (bezet gebied).

Het bedrijf maakt bewust winst uit de bezettingsstrategie die door Israël wordt toegepast. Door haar beveiligingsdiensten en -systemen aan Israëlische gevangenissen, illegale nederzettingen en checkpoints draagt G4S dus bij tot de bezetting en de militaire onderdrukking, en maakt ze zich schuldig aan tal van mensenrechtenschendingen.

Internationale druk

Met deze campagne sluiten we ons aan bij de internationale campagne tegen G4S waarmee men wereldwijd G4S onder druk wil zetten om haar activiteiten in Israël te stoppen.

G4S heeft al meerdere contracten in Europa aan haar neus zien voorbijgaan omwille van haar bedrijfsactiviteiten in Israël en Palestina: van meerdere universiteiten in Noorwegen (Oslo, Bergen) en Groot-Brittannië (King’s College London, Southampton), instellingen in Denemarken, Nederland, VS en Zuid-Afrika, tot officiële instanties als de BBC, OESO en de EU. Twee weken geleden sloot de Ierse overheid G4S nog uit van de openbare aanbesteding

Intal-druk in heel België

Zolang G4S medeplichtig blijft aan de Israëlische schendingen van het internationaal recht en de Palestijnse mensenrechten, zullen we met intal in België campagne voeren tegen de samenwerking met G4S. We zijn met deze campagne actief in Antwerpen, Gent en binnenkort Brussel met de campagne tegen G4S, en daarnaast nog in Leuven tegen de militaire samenwerking van de KUL met Israëlische wapenindustrie.  


Doelstellingen

Genoeg is genoeg. Zeg nee tegen elke samenwerking met G4S zolang ze de rechten van de Palestijnen blijven schenden.

In Antwerpen voert intal campagne rond het contract tussen de Universiteit Antwerpen en G4S. 

In Gent richten we onze pijlen op de samenwerking tussen de Stad Gent en G4S voor o.a. geldtransporten en het uitschrijven van parkeerboetes.

 


Helpen

- Antwerpen: antwerpen@intal.be – 0485/058970 (Stijn)

- Brussel: bruxelles.palestine@intal.be – 0476/930105 (Anuschka)

- Charleroi: charleroi@intal.be – 0485/137655 (Mohamed)

- Gent: gent@intal.be – 0485/957673 (Kristof)

- Leuven: leuven@intal.be – 0476/390934 (Annelies)

- Luik: liege@intal.be – 0498/066683 (William)


Download

Powerpointpresentatie over onze campagne in Antwerpen:

http://www.intal.be/files/G4S_uit_UA__Hppt.ppt 


BijlageSize
G4S_uit_UA__Hppt.ppt5.69 MB