Save the climate, stop free trade!


Waarom?

Tyfoons, tornado’s, tsunami, droogtes, overstromingen, de klimaatsverandering laat zich al over de hele wereld voelen, voornamelijk in de landen in het Zuiden. Van de honderdduizenden doden die elk jaar vallen door klimaatverandering vallen de meesten in het Zuiden. Er wordt verwacht dat klimaatverandering tussen 2030 en 2050 per jaar meer dan 250.000 extra doden zal maken als gevolg van ondervoeding, malaria, diarree en warmtegerelateerde stress. Tegen 2050 zullen er naar schatting 200 miljoen klimaatvluchtelingen zijn.

Klik hier voor een overzicht van de voorbije activiteiten in kader van de campagne.

De Europese Unie blijft vrijhandelsakkoorden sluiten met andere landen, vooral in het Zuiden. Europese multinationals kunnen zich vervolgens gemakkelijker in deze landen vestigen maar vernietigen er het milieu ter plaatse. Ontbossing, lucht- en bodemverontreiniging, plundering van water, het patenteren van planten- en diersoorten, enz. : het zijn allemaal factoren die direct of indirect klimaatverandering in de hand spelen en de mensen in het Zuiden nog kwetsbaarder maken.

Samen met G3W heeft intal de “Save the climate. Stop Free Trade” campagne gelanceerd omdat we een ander systeem willen. We willen af van het systeem dat de winsten vóór het welzijn van de mensen en de planeet plaatst.

Sommige landen hebben al maatregelen genomen om het belang van de mensen opnieuw boven dat van een economische elite te plaatsen. Zo heeft de Chileense overheid in 2014 aangekondigd dat het een punt zet achter het project van Monsanto rond de privatisering van zaden als gevolg van druk van sociale bewegingen met hun vraag naar duurzame en kleinschalige landbouw. Meerdere steden, zoals Buenos Aires en Parijs, hebben de waterdiensten opnieuw naar zich toegetrokken na slechte ervaringen met de privatisering ervan. Het openbaar beheer in Buenos Aires heeft ervoor gezorgd dat 3 miljoen extra inwoners toegang tot water kregen.

Theaterproject "When things heat up"

In maart 2015 zette de groep intal Gent samen met Labo vzw, U Move 4 peace en G3W een forumtheater op over klimaatverandering en hoe we als bevolking er iets mee kunnen. Een succesvolle ervaring met meerdere volle theaterzalen, een workshop op ManiFiesta en een herneming in het najaar. Meer info hier. Foto's hier.

Mee naar Parijs met de Climate Express

postkaart ISDSWe mochten dan niet naar Parijs, maar waren wel aanwezig in verschillende steden op 29 november en 6 december in Oostende. Een fotoreportage vind je hier.

Alvorens de officiële klimaattop startte in Parijs, brachten we een bezoekje aan het kabinet van Minister Marghem om haar postkaarten te overhandigen van meer dan 500 bezorgde burgers. Een verslagje vind je hier.

Speak up for the Climate!

In november 2014 had intal het idee om videoboodschappen te verzamelen van mensen over heel de wereld. Over hoe zij de klimaatverandering ervaren en welke boodschap ze hebben voor onze beleidsmakers. intallers trokken naar het Wereld Sociaal Forum, waar ze heel wat videoboodschappen verzamelden. Enkele ervan werden reeds gemonteerd, en werden ook gebruikt als input voor het theater. Meer info hier.


Doelstellingen

Met minstens 100 intallers op de Klimaatmars in Parijs:

We willen massaal onze stem en die van onze vrienden in het Zuiden laten horen in Parijs. Daarom willen we met minstens 100 intallers als groep deelnemen aan de Klimaatmars. Ga je mee? We reizen af in bussen (trein en fiets zitten vol). Schrijf je hier in! (geef intal aan als organisatie, dan zit je met andere intallers op de bus). Prijs: 45€.

Stuur een boodschap naar onze ministers:

Alvorens we naar Parijs gaan, willen we nog een boodschap brengen aan onze Belgische politici die naar Parijs gaat. Daarom zijn we aan de slag met postkaarten. Minimum 500 willen we overhandigen half november. Vraag dus aan je buur, bovenbuur, vrienden, collega's om een kaartje te tekenen en een boodschap te formuleren voor onze ministers! Kaartjes verkrijgbaar op het secretariaat of via info@intal.be. Hieronder een van de kaartjes als illustratie.

postkaart klimaatrechtvaardigheid    kaart alimentation

Wat vragen we aan onze politici?

  1. aandacht van de Europese Unie voor eisen van sociale bewegingen, dragers van alternatieven voor ons huidig economisch systeem
  2. geen enkele ISDS–clausule in akkoorden die afgesloten worden door de Europese Unie. Openbare en sociale diensten mogen in geen geval onder deze akkoorden vallen
  3. respect voor de soevereiniteit van staten over hun eigen natuurlijke bronnen
  4. sterke openbare diensten die voorrang geven aan de strijd tegen klimaatverandering  door een investering in en de nationalisering van sleutelsectoren zoals water, hernieuwbare energie, openbaar vervoer en lokale landbouw

Helpen

Postkaartjes mee ophalen in je omgeving? Bestel er op het secretariaat (via info@intal.be of 02/2092350) of via je lokale verantwoordelijke!

Een vorming organiseren in je buurt over klimaatverandering en de impact in het Zuiden? Contacteer ons!
Bekijk zeker de interactieve vormingsmodule "Killing us softly" van G3W.

Mee videos monteren of mee ondertitels vertalen? Contacteer ons op info@intal.be

In bijlage vind je de flyer van de campagne.

 


Download

Hieronder kan je de campagneflyer downloaden.


BijlageSize
Flyer_klimaat_FINAL.pdf4.77 MB