IBON vraagt Filippijnse regering om niet toe te geven aan Europa

We wezen er eerder al op dat Europa momenteel handelsakkoorden aan het onderhandelen is met verschillende landen en regio's in het Zuiden. In een briefing paper (in het Engels) en de bijhorende samenvatting (Nederlands, Frans of Engels) deden we uit de doeken hoe deze akkoorden de volksgezondheid bedreigen.

De huidige EU voorzitter, Spanje, voerde de druk verder op. Met Peru en Colombia werd na jaren onderhandelen in de afgelopen weken een vrijhandelsakkoord afgesloten. En de onderhandelingen met de ASEAN, een groep van 10 landen in Zuidoost Azië, werden opnieuw op gang getrokken.

De EU begon de onderhandelingen met ASEAN in 2007. Toen de onderhandelingen moeilijker liepen dan verwacht, veranderde Europa het geweer van schouder en begon het apart te onderhandelen met Singapore en later ook met Maleisië. Toch werd het oorspronkelijk doel, vrijhandel met de hele groep van tien, nooit uit het oog verloren. Tijdens een vergadering van de ministers van buitenlandse zaken van ASEAN met de EU in Madrid eerder deze maand, werd dat proces terug op de rails gezet.

Onze Filippijnse partnerorganisatie IBON reageerde meteen met een perscommuniqué. IBON waarschuwde de Filippijnse regering dat Europa in de vrijhandelsakkoorden een uitweg ziet uit haar eigen economische crisis. Daarvoor heeft Europa nood aan nieuwe afzetmarkten en vrijheid om te investeren waar dat het meeste winst oplevert.

“Foreign trade and investment will only give development gains if the country is able to give judicious protection and support to local producers, as well as regulate the operations of foreign capital in the country,” zegt IBON. Bovendien vreest het een 'race to the bottom' tussen de verschillende lidstaten van ASEAN waarbij ze elkaar willen overtroeven in liberalisering om Europese handel en investeringen binnen te rijven. Dat kan enkel de EU ten goede komen.

IBON wijst erop dat de economische crisis duidelijk maakt dat ontwikkelingslanden niet meer naar de rijke landen moeten kijken om terug de economische groei aan te zwengelen. Meer dan ooit is er nood aan lokale ontwikkeling in de landen van het Zuiden zelf.

No votes yet