Hartverwarmende steun voor slachtoffers van de tyfoon in Manilla

Het is niet gemakkelijk om mijn gedachten bij mijn werk te houden dezer dagen. Tachtig percent van Manilla, de stad waar ik jaren gewoond heb, verdween onder water na de doortocht van tyfoon Ketsana. Via e-mail komen de updates één na één binnen. Er is triest nieuws, zoals dat over Obeth van Gabriela die alles kwijt is. Haar huis ligt naast een beek en zelfs bij een "gewone" overstroming staat het water er tot aan de knie. Deze keer verdween alle huisraad onder water.

Er zijn ook hartverwarmende berichten over de hulpoperaties die op gang komen. Bayan, de koepel van de volksbeweging, hield gisteren een spoedvergadering waar men afspraken maakte. De gegevens van de verschillende wijken werden er samen gelegd en men bepaalde de prioriteiten. Riat schreef me: "For instance, the 6 of several communities of Health Alliance for Democracy number 37, 000 families or 6,900 families badly in need of assistance; same with Gabriela which has many deaths among the children of the mothers in 4 of several communities under their care; Kadamay ( Urban Poor ), with 5, 000 families."

Via Facebook houdt ook de Filippijnse gemeenschap in het buitenland de vinger aan de pols. TXTPower haalde al 1,2 miljoen pesos (€18.000) op via het internet. Gisteren belden vertegenwoordigers van de Filippijnse gemeenschap in België me al. Ook zij willen geld ophalen voor onze oproep.

En dan circuleren er ook honderden foto's. Die van een "evacuatiecentrum" in Bangong Silangan Quezon City op de facebook account van volksvertegenwoordigster Liza Maza (Gabriela Party-list) laten me de rest van de dag niet meer los...

No votes yet

Council for Health and Development

Ook de Council for Health and Development (CHD) is natuurlijk meteen in actie geschoten. Samen met andere gezondheidsorganisaties vormden ze de Samahang Operasyon Sagip. Afgekort: SOS. Ze startten ook een blog om over hun hulpacties te berichten: http://samahangoperasyonsagip.blogspot.com/