Blog van wimdc

Een boek van een Filipijnse revolutionair en hoop in bange dagen

Enkele weken geleden werd ik gevraagd als spreker op een boeklancering van Jose Maria Sison in Nederland. Sison, beter bekend als “Joma”, is een Filippijnse revolutionair en ex-politieke gevangene die al meer dan 25 jaar in ballingschap in Nederland woont. In de Filipijnse pers wordt hij vaak verguisd maar voor vele Filipino's is hij nog altijd een mythisch figuur, wiens leven onlangs verfilmd werd.

PALESTINA SOMOS...WE ARE PALESTINE...الفلسطينية بنا

During last July's Third People's Health Assembly in Cape Town,  Gabriel Garcia from PHM-Latin America expressed the solidarity from Latin America with Palestine. Currently, PHM-LA is cicrulating his text again in 3 languages (English, Spanish and Arabic) in solidarity with the people of Gaza.

Sisters and brothers in Palestine:

From Abya Yala - Latin America we say that inside our hearts we feel the pain of the dignified Palestinian People.

Tell you that your sorrows and tears are also ours.

M3M appelle à la Banque Mondiale pour faire avancer la couverture santé universelle

Dans le cadre du mouvement mondial en faveur d’une couverture santé universelle (CSU), des groupes de la société civile ont rencontré le mois dernier le président de la Banque mondiale Jim Yong Kim lors des assemblées annuelles de la Banque mondiale à Tokyo, pour lui demander de soutenir la mise en place d’une couverture en santé universelle dans les pays en développement. La santé était en effet l’un des thèmes de l’assemblée cette année.

Vormingscyclus "Empowerment voor het recht op gezondheid" & solidariteit in de praktijk

Dit weekend hielden we het eerste deel van onze jaarlijkse vormingscyclus over empowerment als strategie om het recht op gezondheid te realiseren. 28 (als ik juist geteld heb) jongeren namen deel aan de boeiende lessen en discussies. Het was een beetje sneu dat we de opgedane kennis niet meteen in de praktijk konden zetten op de "mars voor de toekomst" in solidariteit met de afgedankte arbeiders van Ford Genk.

Karel De Gucht tegen hoge belasting op alcohol in de Filippijnen

Wat heeft ons aller Karel De Gucht vandoen met de prijs van sigaretten en alcohol in de Filippijnen? Alles, zo blijkt. Een Filippijnse vriend trok er mijn aandacht op.

Wereldvoedseldag: Geld geven? Minder vlees eten?

Zestien oktober is Wereldvoedseldag. Voor arme boeren in het Zuiden is het een wereldhongerdag. Een miljard mensen leeft met honger en de meerderheid van hen zijn arme boeren.

Een van hun medestanders is Jean Ziegler, een Zwitserse politicus met het hart op de tong die na zijn loopbaan in het Zwitsers parlement bij de Verenigde Naties aan de slag ging als speciale rapporteur voor het recht op voedsel.

Honger? Voor ons geen brioche maar rechten!

Het is een anekdote die in verschillende versies bestaat. Wanneer de keizerin wordt geïnformeerd dat haar onderdanen geen brood meer te eten hebben, roept ze uit: “Dat ze dan brioche eten!” Historisch schijnt het allemaal niet te kloppen maar het illustreert wel mooi dat voeding, honger en macht wel iets met elkaar te maken hebben.

Assemblée populaire pour la santé 2012 - Bienvenue au futur de l'humanité

“Bienvenue au futur de l'humanité”, c'est avec ces mots que Ron Labonte a ouvert la session plénière de la Troisième Assemblée populaire pour la santé au Cap. Il y a également déclaré que “la mobilisation populaire était l'avenir”. Labonte est professeur en santé publique au Canada et a donné une introduction aux crises économiques du système capitaliste mondial actuel.

Vergadering met de G3W partners: En avant voor het recht op gezondheid!

De partners meeting zit erop. We waren met ons G3W team hier in Cape Town, Zuid-Afrika, voor de People’s Health Assembly. Maar omdat ook onze partners uit de Filippijnen, Palestina, de DR Congo en Latijns-Amerika hier waren, plakten we er maar meteen nog enkele dagen aan om te vergaderen met alle G3W-partners? Alle? Wel, bijna allemaal dan toch want spijtig genoeg konden de partners uit Cuba en Laos er niet bij zijn.

People's Health Assembly 2012 - No Health for All Without Justice

De eerste dagen van de Assembly waren gewijd aan de analyse van de sociale en economische factoren die mensen ziek maken. Daarover berichtte ik eerder al. Misschien nog een kleine aanvulling ter illustratie. In de sessie over voeselsoevereiniteit sprak Mat Anderson, een dokter uit New York die jaren in Haïti werke, over hoe de VS de voedselvoorziening van dat land onderuit haalde door landbouwoverschotten te dumpen als voedselhulp. Het was een levendige en geanimeerde sessie met flink wat “audience participation”.

Inhoud syndiceren