intal betreurt dood Berta Cáceres

foto Berta (overgenomen DWM)Sinds de staatsgreep in Honduras in 2009, werden 47 concessies toegekend voor de bouw van dammen voor mijnprojecten. Een daarvan was voor de Agua Zarcadam op de rivier Rio Blanco, een rivier die essentieel is voor het leven van de lokale Lenca bevolking. De concessies werden allen toegekend zonder voorafgaande consultatie van de bevolking.

Berta Cacéres, inheemse leider en medeoprichtster van de Raad van Inheemse Volkeren van Honduras (Copinh), legde klacht neer bij de Hondurese overheid en organiseerde meerdere vredevolle protesten. Meer dan 150 volksvergaderingen vonden plaats waarin de bevolking zich uitsprak tegen de bouw van deze dammen.

De bevolking zette een wegblokkade op die ze meer dan een jaar standhield. In die periode werd leider van de gemeenschap Tomas García door het Hondurese leger neergeschoten. Door aanhoudende protesten besloot het bedrijf uiteindelijk het gebied te verlaten. De Wereldbank trok haar steun terug gezien de aanhoudende mensenrechtenschendingen. Berta, net als het COPINH, bleven een sleutelrol spelen in de gemeenschap. Des te meer Berta op de voorgrond trad, des te meer ze werd bedreigd door de overheid.

Berta Cáceres werd donderdag 3 maart om 1u 's nachts in haar huis in La Esperanza doodgeschoten. Berta kreeg dreigberichten van de politie, van soldaten en lokale grootgrondbezitters omwille van haar engagement.

De Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten kaartte vorig jaar al de veiligheid van Berta  aan bij de Hondurese president, Juan Orlando Hernández, en vroeg formeel om “beschermingsmaatregelen”. Blijkbaar heeft dit nooit gehoor gekregen. De politie zegt dat het gaat om een mogelijke roofoverval.

Tussen 2010 en 2014 werden 101 activisten vermoord in Honduras, een hallucinant cijfers gezien het aantal inwoners. (cf. Global Witness)

Met de campagne Stop the Killings wilden we deze milieuactivisten een hart onder de riem steken voor hun moedig werk. We betreuren de dood van Berta Cáceres enorm en sturen ons medeleven voor de familie en de hele gemeenschap met dit zwaar verlies.

#stopthekillings  - Justice Now!


No votes yet