Intal weekend te Oud-Heverlee 3-5 september 2010

Gezien ik eerst nog een volleybalwedstrijd moest spelen kwam ik vrijdag pas laat op de avond aan in het station van Leuven waar Mario me opwachtte met de auto. Na een klein kwartiertje rijden verlieten we de asfaltweg en sloegen we een klein, hobbelig paadje in. De Kluis – het jeugdcentrum dat vroeger dienst deed als boswachterhuisje en waar we zouden verblijven – ligt middenin de Oud-Heverleese bossen. Een prachtige locatie waar we in alle rust en vrede zouden kunnen vergaderen en workshoppen.

Ter plekke aangekomen zat de sfeer er blijkbaar nog goed in. Een groot deel van de intallers was reeds gaan slapen maar gelukkig stonden nog enkele enthousiastelingen – waaronder de integrale Gent groep - nog gretig een Taybeh-biertje te drinken op de binnenkoer van het domein. Na iedereen dag gezegd te hebben en nog wat bij te praten was het al snel de moment om onze bedjes te gaan opzoeken.

De volgende ochtend omstreeks 9.30u – we waren gewekt door Mario en hadden reeds een stevig ontbijt achter de kiezen - konden we van start gaan met de eerste workshop ‘hoe een overwinning behalen met onze lokale groep’. De Nederlandstalige workshop werd geleid door Mario terwijl de Franstaligen Joaquim mochten volgen. We leerden dat het belangrijk was bij het nadenken over de organisatie van activiteiten om onszelf een doelstelling voor ogen te houden. Een overwinning of doel dat we willen behalen via onze activiteiten. Mario introduceerde ons in de methode van de ‘probleemboom’ waarbij de overwinning negatief wordt geformuleerd als een probleem en vervolgens geanalyseerd en onderverdeeld wordt in verschillende deelproblemen. Via een dergelijke methode wordt het stukken eenvoudiger om een bepaalde doelstelling (overwinning) te behalen door eerst te focussen op haar onderdelen om zo systematisch verder naar het hoofddoel toe te werken. Hoewel het er op bepaalde momenten op leek dat we in een volledig ‘probleembos’ verzeild waren vond ik dit een zeer nuttige methode en was het een interessante en leuke workshop.

Na de workshop mochten we meteen onze benen onder tafel steken en werden we verwend met een uitzonderlijk verzorgde en lekkere maaltijd. In de namiddag kregen we de keuze tussen 2 workshops: ‘hoe gebruik je het recht op gezondheid als wapen om je doelpubliek te bereiken?’ door Anushka en Danny of ‘welke mogelijkheden zijn er om nauwer met de Zuidpartners te werken?’ door Wim en Fanny. Ik koos voor de eerste. De workshop ging als volgt: Danny vertelde enkele verhalen over concrete ervaringen i.v.m de samenwerking met de Zuidpartners en de lokale bevolking in het Zuiden. Uit de verhalen probeerden we samen met Anushka enkele principes en sleutels te halen die we zouden kunnen gebruiken in onze mobilisatie van mensen op basis van het ‘recht op gezondheid’. In het tweede deel van de workshop kregen we dan de mogelijkheid om in groepjes deze principes concreet te integreren in afgelopen of lopende Intal - activiteiten/campagnes,… Opnieuw een interessante en nuttige workshop want persoonlijk vind ik het niet evident om mensen aan te spreken of te enthousiasmeren op basis van het ‘recht op gezondheid’.

Na het avondmaal stond een laatste activiteit op het programma. Koen Steel, een man die reeds jarenlang actief is in het verenigingsleven, bracht ons op basis van verschillende screenings en interviews met de lokale groepen een analyse van de werking van de intal-organisatie. Vol enthousiasme gaf hij ons verschillende nuttige tips en werkpunten mee. Een zeer geslaagde dag dus die we afsloten met een Taybeh en gezelligheid onder elkaar.

Zondagvoormiddag volgde ik de workshop ‘hoe organiseer je een activiteit’ die gegeven werd door Vero en Eva. Ook dit keer zeer boeiend en nuttig.

Tussen de activiteiten door heb ik verschillende leuke en boeiende gesprekken gehad met mensen van Leuven, Brussel,Antwerpen,… Een heel amusant en leerrijk weekend zat er op voor mij en vol energie en inspiratie voor een nieuw intal-jaar keerde ik met Erwin en Lydia van de intal groep Geraardsbergen huiswaarts.

Average: 4 (1 vote)