\vele groeten uit Manila

Ondertussen goed aangekomen in Manilla. De hoofdstad van de Filippijnen is/heeft alles wat je er kan van verwachten : enorm druk, toch wel chaotisch, muurvast verkeer, tropisch warm en vochtig. Al moet ik toegeven dat nog niet echt tijd heb gehad om de echt leuke plekken te ontdekken.

Wel al verschillende lieve en extreem vriendelijke mensen leren kennen! Zo zijn er Rey en Olli die me enthousiast zwaaiend met een papier met men naam erop aan de luchthaven oppikten en me de eerste avond veilig aan men slaapplaats afzetten. Dan is er Vicky, een stafmedewerkster van CHD, zij ontfermt zich over men bezighedenschema voor de eerste week in Manilla, zo legt ze me elke dag uit welke activiteiten van de organisatie interessant zijn voor mij, maar evenzeer zorgt ze ervoor dat ik bijvoorbeeld tijd heb om eten te gaan kopen, dat er iemand met me meegaat naar de bank, de supermarkt ... In de supermarkt heb ik trouwens voor de eerste maal ervaren hoe het voelt om "anders" te zijn. Blijkbaar val ik hier nogal (fel) op, niet alleen omdat er maar weinig blanken zijn, maar ook omdat ik voor hen een reusachtige vrouw ben :-) ik werd tussen de rekken door dan ook echt nagestaard en aangesproken "where you're from, you're so tall, how tall are you ?' ... Het eens eens wat anders, enerzijds wel grappig, anderzijds maakt het je best ook wel ongemakkelijk om uit de toon te vallen ...

Verder ben ik ook al veel te weten gekomen over de situatie in de Filippijnen. De eerste dag op het hoofdkantoor van CHD heeft men uitgebreid de tijd genomen om me te informeren. Al snel werd duidelijk dat er nogal wat scheef zit met het gezondheidszorgsysteem in de Filippijnen. Zo staan ze nog steeds op de 2e plaats qua kinder- en moedersterfte in Azie. Het grote probleem is dat gezondheidzorg voor veel mensen nog steeds zeer ontoegankelijk is omdat het gewoon te duur is. Niet alleen de ziekenhuizen zijn in verhouding met wat men hier verdient zeer kostelijk, maar ook de medicijnen zijn voor veel mensen onbetaalbaar. Hierdoor zou 6 op 10 Filippijnen overlijden aan ziekte vooraleer ze ook maar een arts hebben kunnen zien !

Hoe CHD aan deze situatie probeert tegemoed te komen zal ik expliceren in men volgende blog. Ik moet immers vertrekken naar de sloppenwijken van Manilla om te helpen bij een medische missie ...

Vele groeten vanuit Manila !

 

Average: 4.7 (3 votes)