Oproepen voor een Boycot van Israël mag nu toch

Afgelopen donderdag wandelde ik na een maandje verlof terug binnen op 'den office' van intal. 't Eerste dat ik te horen kreeg was dat ik werd opgevorderd om zondag, vandaag dus, mee te doen aan een actie in Anderlecht. Watblieft?

Zoals je al op de website van intal kon lezen wordt er dit jaar actie gevoerd tegen de verkoop van Israëlische dadels in België. Dit om de druk op Israël op te voeren om zich te schikken naar het internationaal recht en de resoluties van de VN. Tot zover geen probleem, de zoveelste actie hoor ik sommigen onder jullie al denken.

Toch is het deze keer anders. Voor de eerste keer hebben zowat alle organisaties, comités, partijen, ... die rond Palestina actief zijn de handen in elkaar geslagen. Hierdoor kreeg de actie een stevige dynamiek en er werden al +/- 80.000 flyers verdeeld. Niet onbelangrijk in een periode van Ramadam waneer er enorm veel dadels verkocht worden. Het succes schrikt blijkbaar ook enkele gemeentes in het Brusselse af. 't Ging zover dat oa. Anderlecht het verdelen van flyers zelfs verbood hoewel het eenieders recht is om zijn mening te verkondigen bijvoorbeeld door flyers te verdelen zolang de inhoud niet schokkerend is en de openbare orde niet wordt verstoord. (Lees er alles over in dit artikel in 't Frans.)

Om ons grondwettelijk recht uit te oefenen en de campagne gewoon te kunnen verder zetten werd er een grote actie op de markt in Anderlecht gepland. De actie werd goed voorbereid met verschillende groepen, verantwoordelijken, observatorer, eigen media, juristen en perscommuniqués. Resultaat? Nadat de politie vriendelijk kwam vragen om de verdeling van de flyers te stoppen, en wij vriendelijk weigerden, kon het verdelen van flyers gewoon doorgaan hoewel het door de gemeente Anderlecht eigenlijk (onwettelijk) verboden was.

Een 60-tal vrijwilligers waren tevreden met het succes maar gingen meteen over tot de orde van de dag en planden alweer enkele nieuwe data om flyers te gaan verdelen want daar is het toch om te doen. Niet?

(Lees het persbericht op de intal-site)

No votes yet

De actie op youtube.

http://www.youtube.com/watch?v=g2Ie2qsZ4Mo

mariof

fotoreportage op indymedia

http://www.indymedia.be/en/node/34484

mariof

De actie op TV Brussel

Ook TV Brussel was aanwezig tijdens de actie in Anderlecht. Ze maakten er volgende reportage over: http://www.brusselnieuws.be/artikels/stadsnieuws/coordinatie-boycot-israel-voert-actie-in-anderlecht

mariof