Israël geeft BDS-campagne steuntje in de rug

Je verwacht het niet, en toch is het gisteren gebeurd. Gisteren sprak Israël zich uit voor een embargo. Akkoord, een embargo is geen 'boycot', en in dit geval zelfs eerder een 'blokkade', toch is het niet onbelangrijk.

Enerzijds is het begrijpelijk dat Israël samen met de VS de enige 2 landen zijn die in de VN voor de blokkade van Cuba zijn. Israël blokkeert Gaza, eenzelfde blokkade die de VS al jaren probeert op te leggen aan Cuba.

Anderzijds steigert Israël tegen alles en iedereen die de Palestijnse oproep voor een BDS-campagne (boycot, desinvestering, sancties) tegen Israël steunen. Met hun steun aan de blokkade tegen Cuba maken ze duidelijk dat ze dit een geschikt actie-middel vinden om een land onder druk te zetten. Goed om te weten want Israël probeert om de haverklap duidelijk te maken dat een boycot geen bijdrage kan leveren aan een oplossing en averechts werkt.

De 2 maten en gewichten maken echter vooral duidelijk dat de VS en Israël vinden dat het enkel hen toekomt om te beslissen wie er wel of niet geboycot, ge-embargoot of geblokkeerd mag worden. En laat dat net die landen zijn die de hegemonie van de VS en zijn handlanger Israël in vraag stellen.

De stemming in de VN maakt echter duidelijk dat de andere landen zich steeds minder bij deze hegemonie neerleggen. Niet?

Average: 4.5 (2 votes)