De ambitie: Nieuwe interventies tegen houden

Vredesactivisten uit Brazilië, Cuba, Zuid-Afrika, Jordanië, Palestina, Libanon, Turkijë, Nepal, India, Zuid-Afrika, Mozambique, Italië, Portugal, Spanje, Cyrpus, Griekenland en België komen gedurende 5 dagen samen in  Syrië. De doelstelling is om de situatie op het terrein te leren kennen, te discussiëren met de Syriërs en de dreiging en gevolgen van een mogelijke interventie te begrijpen. Na onze terugkeer in de respectievelijke landen willen we de nodige argumenten presenteren om een nieuwe militaire interventie te voorkomen.

De missie naar Syrie waaraan ik in naam van intal deel neem wordt georganiseerd door de World Peace Council (WPC) en de World Federation of Democratic Youth (WFDY). De gemeenschappelijke verklaring naar aanleiding van de missie vindt je hier.

De komende 5 dagen zien er interessant uit. In vogelvlucht staan er op het programma een discussie met de mufti van Syrië, met studenten, met patriarchen van verschillende kerken, enkele politici, vakbonden en boeren. Ik heb ook het geluk dat Nabil, nog een Belg op de missie Arabisch spreekt. Toen we vanmiddag een ijsje gingen eten bij het vermaarde Bakdash Ice Cream in de drukste souq van Damascus, raakten we aan aan praat met 2 Syrische vrouwen. Eén van de vrouwen kende België redelijk goed. Haar zoon woont in Luik waar hij werkt als arts. Ze was zeer blij om Belgen te zien en maakte duidelijk dat wat er in België over Syrië vertelt wordt niet klopt. Ze drukte ons op het hart om zeker rond te vertellen wat we zouden zien de komende 5 dagen.

En blijkbaar komt dit effectief niet overeen met wat we in België horen. Gisterenavond had ik al verschillende bezorgde berichten in mijn mailbox. Op vrijdag waren er verschillende berichten in het nieuws geweest in België dat er hevig geschoten werd in Damascus. Toen wij in Damascus toekwamen was daar niets van te merken en ook onze gastheren hadden niets gehoord. Zoals de foto's hieronder laten zien houdt het de mensen in ieder geval niet thuis.

Toch zijn er dingen verandert in Damascus hoorden we. Er zijn al verschillende aanslagen gepleegd door de gewapende oppositie. Hierdoor voelen de mensen zich minder veilig en keren ze sneller naar huis zodra de avond valt. De mensen met wie we konden spreken wijzen hiervoor steevast met een beschuldigende vinger naar diezelfde gewapende groepen. Ze vertrouwen het zaakje duidelijk niet en verwachten van de overheid dat ze ervoor zorgen dat de veiligheid  in het land terugkeert.

Ik kijk uit naar de komende dagen om daarna meer te begrijpen van wat er precies aan de hand is. Als jullie nieuws over Syrië hebben in België, stuur het dan zeker door, ik laat via de blog weten wat er hier in Syrië over vertelt wordt en wat ik zelf heb kunnen vaststellen.

Het kondigt zich in ieder geval interessant aan. Niet?

No votes yet