Campagne "Vrijhandel, vrij voor wie?" in de kijker op DocuLatino IV

Intal-Leuven en Palestina, het werd lang in één adem vernoemd. Ondertussen is hier verandering in gekomen en dat werd afgelopen week duidelijk tijdens het Docu-Latino IV festival.

Het festival was een samenwerking van 5 organisaties uit Leuven en hoewel het niet over Palestina ging, was intal-Leuven erbij, en niet zomaar.

In het najaar van 2011 lanceerde intal de campagne "Vrijhandelsakkoorden, vrij voor wie?". De campagne neemt het op tegen dergelijke akkoorden die de Europese Unie op dit moment onderhandelt met Colombia en Peru. Waarom? De akkoorden zullen nefast zijn voor het recht op gezondheid, de sociale rechten, de voedselsoevereiniteit en het leefmilieu van de Peruanen en Colombianen. Redenen genoeg dus.

Aan de slag voor rechten

De intal-leden in Leuven beslisten in september om rond Latijns-Amerika te werken. Zo gezegd, zo gedaan! Na wat interne vorming en de vertoning van de documentaire "Impunity" was het tijd om het over het alternatief te hebben en met de petitie aan de slag te gaan.

Na 3 dagen van interessante documentaires over mijnbouw, sociale strijd en de rol van de multinationals in Latijns-Amerika kwam de documentaire 'South of the Border' net op tijd. De aderlating van een continent die al 500 jaar bezig is kan gestopt worden. De eerste stappen hiervoor worden gezet door de ALBA-landen en het is net dit dat Oliver Stone in zijn documentaire naar voor wil brengen. De +/- 70 aanwezigen waren het er duidelijk mee eens, want in een wip werden een 60-tal campagne-kaartjes ondertekend (onderteken hier on-line) en lieten een 15-tal mensen hun mailadres achter om op de hoogte te blijven van onze initiatieven. Een aantal zullen zelfs naar onze volgende vergadering komen!

En zo wordt de intal-Leuven groep stap voor stap een groep waarmee zowel Palestina als Latijns-Amerika geassocieerd wordt. Niet?

Overigens ben ik van mening dat de NAVO afgeschaft moet worden.

Average: 4 (1 vote)