Jawel, Trump is ook ons probleem

In minder dan twee weken is Donald Trump er in geslaagd om de Verenigde Staten op z'n grondvesten te doen daveren. In een reeks Executive Orders tastte hij niet enkel de grenzen van het fatsoen af, maar stelde hij ook de rekbaarheid van de rechtstaat op de proef. Beslissingen als het criminaliseren van abortus of het uitroepen van een immigratiestop brachten terecht massa's volk op de been in de VS, en daarbuiten. Op 24 en 25 mei zal hij waarschijnlijk naar België afzakken voor de geplande NAVO-top. Maar waarom zouden wij ons als Belgen zorgen maken om Donald Trump?

De complete immigratiestop die Trump uitvaardigde tegen 7 landen loopt naadloos gelijk met de lijst van landen die onder Obama en Bush reeds het slachtoffer waren van oorlogen, bombardementen, aanvallen met drones en economische sancties. Bevolkingen die zelf de invasie van honderdduizenden Amerikanen moesten aanvaarden, zoals in Irak en Afghanistan, worden nu geweerd van Amerikaanse bodem. Doet dat geen belletje rinkelen? Ook in België willen we vluchtelingen tegenhouden uit landen waarin onze regeringen oorlog en chaos hebben gezaaid, zoals in Afghanistan, Libië, Irak en Syrië. En ook de Belgische regering doet, samen met de EU, haar best om een immigratiestop af te dwingen. Niet met stompzinnige bevelen die voor chaos en drama zorgen op de luchthavens, maar via nauwkeurig afgesloten verdragen met Turkije voor een push-back beleid, het 'afsluiten' van Libië en de agressieve terugstuurpolitiek van Theo Francken.

Wie denkt dat Trump de NAVO zal opdoeken zal bedrogen uitkomen. In de Senate Hearing van de nieuwe Minister van Defensie Mattis stelde die laatste “If NATO didn't exist, we should create it.” Trump stelde wél redelijk klaar en duidelijk in z'n inhuldigingsspeech dat de VS zal niet langer de grenzen van anderen zal bewaken. Een sentiment dat al langer leeft in de Verenigde Staten. Twee jaar geleden schreef de toenmalige VS-ambassadrice nog een open brief om België aan te sporen meer te investeren in militair materiaal. De forse taal van Trump komt op hetzelfde neer: landen als België zullen over de brug moeten komen met forse investeringen in nieuw materiaal om deel te nemen aan NAVO-missies. Concreet: gevechtsvliegtuigen, liefst met nucleaire capaciteit. Onze regering gaat al langer mee in dit verhaal. Onze regering bespaart op onderwijs, gezondheidszorg, openbaar vervoer, maar beslist wel minstens 9,2 miljard euro te investeren in gevechtsmateriaal,vanaf 2019 te betalen. Dit is enkel een investering in de toekomstige vernietiging van andere landen, net zoals we deden in Libië. Daar vernietigden Belgische bommen ziekenhuizen, universiteiten en andere infrastructuur.

Maar er zijn nog andere bedreigingen voor de wereld. Tijdens zijn campagne was Trump erg duidelijk: global warming was een hoax, een fabeltje, verzonnen door linkse wetenschappers om China een betere concurrentiepositie te bezorgen. Meteen na zijn inhuldiging werden alle verwijzingen naar klimaatsverandering op de website van het Witte Huis verwijderd. Staatsinstellingen die onderzoek doen naar klimaatsverandering dreigen compleet uitgehold te worden. Klimaatsverandering is jammer genoeg geen fabeltje, maar een bedreiging voor de hele wereldbevolking. Indien de komende 4 jaar alle remmen wegvallen voor de Amerikaanse industrie wat betreft de uitstoot van broeikasgassen, zullen de gevolgen daarvan op lange termijn voelbaar zijn.

Tot slot staat het iedereen vrij om al dan niet solidair te zijn met de Amerikaanse bevolking. Ik hoef geen Amerikaanse vrouw te zijn om verontwaardigd te zijn over het verbieden van abortus. Ik hoef niet te werken als wetenschapper bij het EPA (Environmental Protection Agency) om verontwaardigd te zijn over het monddood maken van onderzoekers die werken rond klimaatsverandering. Ik hoef geen Native American te zijn om verontwaardigd te zijn over de heropstart van de aanleg van de DAPL-pijpleiding in Standing Rock.

Maar ik kan bij zoveel onrechtvaardigheid niet gevoelloos blijven, en zwijgen is dus geen optie voor mij. Daarom zal ik in mei deelnemen aan de betogingen tegen Trump en tegen de NAVO. Want ik wil niet dat mijn land zich schuldig maakt aan verdere oorlogsmisdaden, en ik wil niet dat mijn land zich presenteert als gewillige bondgenoot van Donald Trump.

Photo by Gage Skidmore - CC BY 2.0

No votes yet