Filipijnse scholen worden gesloten, soldaten nemen over

Gisteren werd bekend gemaakt dat in Talaingod, een gemeente in noordoostelijk Mindanao, de drie lokale scholen gesloten zullen worden. Ondanks dat het ministerie van onderwijs zich al jaren teruggetrokken heeft uit de regio, hebben enkele NGO's onder het platform Save Our Schools Network zich toch georganiseerd om basisonderwijs te voorzien op maat van de lokale bevolking, de Ata-Manabo. 

 

De Ata-Manobo zijn een inheemse bevolking in Mindanao, die hun tribale tradities probeert te onderhouden ondanks druk van de overheid om zich te assimileren. Ze weigeren hun taal (met nog 32,000 sprekers), rituelen en voorouderlijke gronden op te geven. De scholen spelen in op de noden van de kinderen, door hen te onderwijzen in hun eigen taal én in het nationaal gebruikte Tagalog en hen zo een toegankelijke educatie aan te bieden. De jongeren kunnen zo hun eigen cultuur onderhouden zonder geïsoleerd te worden. Dit is echter niet naar de zin van de Filipijnse overheid.

Zij beweren dat deze scholen eigenlijk dient als 'front' van de gewapende verzetsbeweging NPA. De hele regio werd, met dat excuus, de laatste jaren zwaar gemilitariseerd door het Filipijnse leger en paramilitaire groeperingen. Het afgelopen jaar gebruikten divisies van de AFP (Armed Forces of the Philippines) regelmatig schoolgebouwen, religieuze gebouwen en dorpshallen als logeer- of kampeerplek, iets wat compleet in strijd is met de interne regels van het Filipijns leger. 

Gisteren raakte bekend dat Josephine Fadul, hoofdinspecteur voor scholen in de provincie Davao del Norte, om de sluiting van drie scholen vroeg. Haar voorstel (zie foto hieronder) is gebaseerd op "evaluaties en doorlichtingen", waarover geen verdere informatie wordt verspreid. Haar alternatief? De scholen laten inrichten door militairen, 'para-teachers'. Men kan zich afvragen met welke motivatie deze evaluatie gebeurd is, maar over het alternatief kan er geen discussie mogelijk zijn. Soldaten zijn niét bevoegd, gekwalificeerd of geschikt voor het geven van onderwijs aan kinderen, laat staan aan kinderen die specifieke noden hebben omwille van hun inheemse aard.

Dit voorstel kadert in de toename van militarisatie van het Filipijnse platteland, dat door president Aquino gelanceerd werd in zijn 'Oplan Bayanihan', waarbij steeds vaker divisies van het AFP of aan hen gelieerde milities via een permanente aanwezigheid in gemeenschappen terreur zaaien onder de bevolking. Ik schreef al eerder over deze militaire operatie, die op allerlei manieren slachtoffers maakt onder de lokale bevolking. In dit geval verliezen kinderen hun onderwijs, en krijgen ze een permanente aanwezigheid van militairen in de plaats. Iets waar geen enkel kind baat bij heeft.
 

 

No votes yet