De nucleaire neigingen van de NAVO

Gisterenavond stemde het Britse parlement met een stevige meerderheid voor het "Trident"-programma. Dit is het hernieuwingsprogramma voor de Britse nucleaire duikboten, die ook de Britse kernwapens dragen. De stemming werd goedgekeurd door de Conservatieve meerderheid, maar ook de rechtervleugel van Labour stemde in met Trident. Dit ondanks het non-proliferatieverdrag, dat het Verenigd Koninkrijk mee ondertekende, en ondanks het kostenplaatje van 40 miljard Britse pond. 

Toen kersvers premier Theresa May de vraag kreeg of ze bereid was om honderduizend onschuldige burgers te doden door een atoombom, antwoordde ze met een volmondige "Yes!". Het doembeeld van een gewetensloze leider met een kernarsenaal ter beschikking hoeft zich niet te beperken tot de demonisering van landen als Noord-Korea of Iran. Ook vlakbij, net over het Kanaal, bevinden zich leiders met een uitgebreid nucleair arsenaal en een gebrek aan scrupules.

Maar het is niet enkel het Verenigd Koninkrijk dat stevig investeert in kernwapens. Ook de Verenigde Staten zetten in op de modernisering van hun kernwapens. Onder meer de atoombommen op Kleine Brogel, op Belgisch grondgebied dus, zullen een opknapbeurt krijgen. Hoewel de VS het vooral heeft over de 'noodzakelijk onderhoud' en 'veilige kernwapens' wijzen experts zoals Hans Kristensen er op dat het geen onschuldige handelingen zijn: de kernwapens zullen uitgerust worden met moderne technologie waardoor hun inzetbaarheid zal toenemen. En natuurlijk was er eerder al het nieuws dat de Belgische legertop graag wilt dat de toekomstige nieuwe gevechtsvliegtuigen ook in staat zijn om deze moderne kernwapens te dragen: ook zij willen graag hun steentje bijdragen aan de nucleaire dreiging in onze wereld.

Hoewel dit soort moderniseringen inderdaad zal leiden tot een afname van het aantal kernwapens, toch neemt de nucleaire dreiging van de NAVO toe door. Door een toename aan kracht en precisie en door een bredere reikwijdte, komt de atoomdreiging weer een beetje dichterbij. Waarom zet de NAVO hierop in? Is het om het kernprogramma van Noord-Korea via intimidatie in de kiem te smoren? Is het een zet om Rusland af te remmen, of zal het hen net opjagen en voor een nieuwe wapenwegloop zorgen?

Kernwapens zullen niet voor een vreedzame wereld zorgen, integendeel. Kernwapens hebben niet enkel het potentieel om honderduizenden om het leven te brengen, maar dragen ook het risico op een kettingreactie aan lanceringen die een bedreiging zijn voor de toekomst van de mensheid. Om vrede te bekomen, moeten we ontwapenen.

No votes yet