Andrea Rosal bevrijd uit Filipijnse gevangenis

Het lijkt nog niet zo heel lang geleden dat ik Andrea Rosal ontmoette. Het was 18 mei 2014, en ik werd door enkele Filipijnse organizers voorbij gevangenisbewakers in een ziekenhuiskamer geloodst om Andrea Rosal te interviewen. Een dag eerder had ik haar op TV gezien, waar verteld werd dat haar pasgeboren baby overleden was. Een verslag van dat interview kan je hier lezen.

Gisteren kwam er echter uitstekend nieuws. Het Department of Justice besloot de laatste beschuldigingen tegen Andrea Rosal nietig te verklaren, waardoor er geen lopende zaken meer waren. Dit toont aan dat de initiële beschuldigingen (moord & ontvoering) gefingeerd waren. Ook geeft dit opnieuw aan dat ze veeleer gearresteerd is omwille van haar vader's naam (Roger Rosal was woordvoerder voor het New People's Army tot z'n dood in 2012) dan om haar eigen daden. Andrea Rosal is van plan om klacht in te dienen tegen haar arrestatie en haar gevangenschap, omwille van de valse beschuldigingen en de erbarmelijke omstandigheden waarin ze werd vastgehouden.

Gisteren, 8 september, werd Andrea onthaald door leden van BAYAN, Karapatan en haar advocate van NUPL, winnaar van de STK Human Rights Awards in 2013. Het deed me deugd om haar in vrijheid te zien. Hieronder enkele foto's.

 

No votes yet