34 gevechtsvliegtuigen, geen enkele garantie op vrede

De kogel is door de kerk: de regering-Michel heeft z'n toekomstplannen voor Defensie gefinaliseerd en voorgesteld. Voor wie onze analyse van het regeerakkoord al las, zijn er geen verrassingen. Maar voor het eerst worden de keuzes geconcretiseerd: de regering zal 2 fregatten, 6 mijnenvegers en 34 gevechtsvliegtuigen aankopen, en z'n personeelsbestand met 7000 jobs inkrimpen.

Intal verwerpt deze beslissingen, en in het bijzonder de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen. Deze blijken al decennialang een hindernis voor vrede en stabiliteit. Denk maar aan de Belgische inzet van jachtvliegtuigen in Afghanistan, een land dat nog steeds ver verwijderd is van enige vorm van rust, of aan de Belgische bombardementen op Libië, een land dat nu verscheurd is door interne twisten en waar mensensmokkelaars en lokale afdelingen van Al-Qaida en IS vrij spel hebben. Eerder hadden we de Amerikaanse bombardementen op Irak, die mee leiden tot de creatie van IS, als voorbeeld van hoe gevechtsvliegtuigen enkel dood en vernieling zaaien.

De investeringen in Defensie zullen in totaal 9,2 miljard euro bedragen. Met de intentie om dit te spreiden tot 2030, betekent dit een kost van ongeveer 800 miljoen euro per jaar. Ter vergelijking: afgelopen jaar was het budget van Ontwikkelingssamenwerking voor de partnerlanden van België 388 miljoen euro. Twee maal zoveel geld voor oorlog als voor ontwikkeling: de prioriteiten van deze regering zijn glashelder.

We roepen dan ook op om deel te nemen aan de nationale betoging tegen de aankoop van gevechtsvliegtuigen op 24 april 2016. Meer dan ooit is het belangrijk om luid en duidelijk te laten horen dat de bevolking deze waanzinnige investering niet pikt. Intal zal, als mede-initiatiefnemer van het platform #geengevechtsvliegtuigen, uiteraard aanwezig zijn. Jij toch ook?

 

Foto: F35, één van de modellen die in aanmerking komt bij de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen

No votes yet