Dag 7 – Tacloban

 

Enkele dagen sinds onze laatste blog, daarom met plezier een update!

De derde dag in Manilla brachten we hoofdzakelijk door in het CHD kantoor:
eerst een presentatie over the philipene student action, de overkoepelende organisatie van verpleegkunde-studenten die ijveren voor een gelijk, betaalbaar en niet-verwesterd (typisch filippino ziektebeelden komen niet aan bod) onderwijssysteem, naast de reeds genoemde sociale topics. Een bende studenten (middelbare school bedraagt hier slechts 4 jaren, op hun 16de beginnen ze – indien mogelijk – aan college) was heeeel bereid om ons nadere uitleg te geven! Grootste keuze in hun toekomst: snel en veel geld in het buitenland om zo zelf goed te leven, maar ook hun familie bij te staan; of de bevolking van hun land ondersteunen met een mager loon… ‘s Avonds hadden we afspraak met Carlo, een student geneeskunde uit een public college, momenteel in zijn stagejaar. Ja, ondanks de zware druk (falen betekent erg veel geld kwijt) bouwen filippijnse geneeskunde studenten ook wel eens een feestje, vergelijkbare redenen om te kiezen voor medicine als in ons land, dezelfde mentaliteit, zeker hetzelfde niveau qua kennis, maar toch… alweer dezelfde moeilijke keuze in de toekomst: should I stay or should I go?

In het weekend hielden we een toeristisch intermezzo: Bohol island, een palmbomen-blue-lagoon eiland met de allombekende chocolate hills. Raar, als toerist met big money tussen barakken, arme filippino’s en honderden tricycles. Na twee dagen voelden we ons erg dubbel: moeilijk om te relaxen tussen armoede…

Gisteren – wegens vertraging – een dagje luchthaven. ‘s Avonds in Tacloban opgehaald door Daphne en Co, vrijwilligers bij HEALS (een regionale tak van CHD) en LCDE (Leyte center for development, vooral actief bij rampen), allemaal even gastvrij en vriendelijk. Zij werken rond gezondheid en empowerment in de armste en vaak ook meest afgelegen communities in Samar.

De rijst komt nu al aan onze oren uit, de zon is nog steeds geliefd en de sfeer zit er altijd dik in!

Foto’s opladen vandaag niet mogelijk wegens trage internet connectie :(

 

Planning:

24-25 april: Brgy. San Agustin, Palo, Leyte, met Mel, geneeskundestudent (arme wijk, niet ver van de LCDE kantoren)
26-27 april: reis van 9u in een van, richting Las Navas, Noord-Samar
27 april – 10 mei: Las Navas (Relief operation + medical mission; in de armste gemeenschap van de armste provincie van de Filippijnen)
11 mei: Richting Manilla
13 mei: Back to Belgium!

Average: 3 (1 vote)