Blog van en wanu

Ons laatste avontuur

Ons laatste avontuur in Negros speelt zich af in het uiterste zuiden van Negros, in de moeilijk doordringbare bergen. Gelukkig nu wel te bereiken met de bus- al was een jeep hier meer op zijn plaats. Deze afgelegen streek is duidelijk een van de armste regio's van Negros. Zeker nu El Nino hard toeslaat. Sinds november is er geen regen meer gevallen en dat is te zien aan de ooit zo groene rijstterassen die er nu verdord bruin uitzien.

De bergdagen

 

Eindelijk weer eens tijd voor een postje op onze blog;

 

We verlieten de vissersgemeenschap en gingen rechtstreeks naar de 'moutain clinique'.

Deze polyclinic onstond in 1975 om wille van het ontbreken van elke zorg van geneeskunde in een uitgebreide bergregio. We illustreren heel even hoe afgelegen deze clinic wel ligt.

Escualante

Een week geleden kwamen we aan in bij de fisher folks in de buurt van Escualante. We werden er zeer hartelijk ontvangen door tataj Bruno en zijn familie. De volgende dag stonden we opeens voor een volle kerk. Plots had iemand het idee om consultaties te doen. Dat deden  we dan ook, met het altaar als onderzoekstafel. Ook hier weer spijtig dat veel mensen met seriueze, niet al te moeilijk op te lossen problemen niet geholpen kunnen worden wegens geldgebrek. De volgende ochtend werd het vroeg opstaan om met onze vissersboot de wilde oceaan tegenaan.

Stage bij NIHIP

Eindelijk zijn we vandaag weer eens in de wereld waar internet bestaat. De voorbije week hier in Negros een druk programma gehad. De eerste dagen paticipeerden we mee in een gesondheidsprogramma. Een van de projecten van onze organisatie NIHIP (Negros integreted Health Progran) is het opleiden van health workers. Onder de hete platieken batchen en de tropische temperaturen deden de vrijwilligers alles om de basislessen zo goed mogelijk te geven. En ondanks deze moeilijke omstandigheden midenin een maisveld bleef de groep van health workers zeer gemotiveerd.

Suikereiland-Negros

Intussen zijn we in het Suikereiland Negros aangekomen. Straks begint een tour van 3 weken. We hebben verstaan dat we aan een opleiding van gezondheidswerkers zullen mee uitbouwen de komende dagen. Onze opdracht morgen is een les geven omtrent het gebruik van basismedicatie.

Waarna we zullen samenleven met de vissers- en boerengemeenschap. Tussenin een overnacting in de slopenwijk van de hoofd stad. Ons gevarieerd programme ziet er dus veelbelovend uit.

laatste nieuws uit Manilla

 

Beste vrienden van onze blog, 

Intussen zijn we weer een paar dagen verder. We zijn gisteren naar een overheids hospitaal geweest dat middenin een sloppenwijk ligt. Onze gids was een bekende vakbondsafgevaardigde, hier bekend vanop tv.  Het verbaasde ons dat er veel bedden leeg stonden. Ze vertelde ons dat dit  door de hoge prijs die voor alles betaald moet worden waardoor niet iedereen hier toegang heeft. Dit ziekenhuis voor 'de gewoine man en vrouw' zag er zeker niet uit zoals in Belgie, maar toch geen doorsnee Afrikaanse toestand.

Onze eerste stappen op Filippijnse bodem

Intussen zijn we bij CHD, na enkele kleintje probleempjes. Ze zijn dan ook nog druk bezig met de 43 mensen die 2 weken geleden opgepakt zijn en nog altijd vast zitten.

Dries en Tom op stage in de Filippijnen

Hallo,

Wij zijn Dries en Tom, studenten in het laatste jaar geneeskunde in Leuven.

Inhoud syndiceren