Nieuws van het slachtveld

Welkom in de 21ste eeuw!
Een onbemand vliegtuig bombardeert een school in het noordwesten van Pakistan. Tien leerlingen tussen 12 en 18 jaar laten het leven. (De Morgen 24 oktober)
Collateral damage? Gaat de Navo "haar spijt betuigen"? Nee, zelfs niet. Het gaat om een bewuste aanslag. Het gaat immers om een godsdienstige school die eertijds werd opgericht door een commandant van de Taliban. En dus zijn de kinderen die er naar school gaan verdacht en potentiële terroristen.
Een staaltje van het beschavingswerk van de Navo in de regio. Kan er mij iemand het verschil uitleggen met een terrorist die ergens een bom plaats en dit?

De Pakistaanse regering maakt zich boos. President Ali Zardari houdt een donderspeech in de Verenigde Naties om zijn verontwardiging te uiten. Maar naast die retoriek gaat hij volop mee in de "oorlog tegen het terrorisme". Zijn plan is van duizenden strijders te recruteren in de stammen in het grensgebied met Afghanistan en die te bewapenen. Naar het voorbeeld van Irak wil hij een burgeroorlog aanwakkeren om zo de Taliban te verzwakken. In Irak leidt dit tot apocalyptische situaties voor de bevolking.  

De oorlog tegen de terreur wordt de oorlog van de terreur. Of zoals de dokter zegt: "De operatie is gelukt, maar de patient is overleden"...

Pakistan: virtueel failliet
In de grensgebieden met Afghanistan dreigt een humanitaire krisis: 400.000 mensen zijn op de vlucht. De V.N. waarschuwt voor een hongerwinter. De Pakistaanse regering zal hen niet ter hulp komen. Pakistan is nagenoeg failliet.
De economie ligt op apegapen, de export stagneert, de staat kan haar schulden niet meer aflossen. De voedselprijzen stijgen, een massa armen heeft zelfs geen geld meer om bloem te kopen. Het IMF waarschuwt voor massale voedselrellen. (The New York Times, 19 oktober)

De Crem blijft op post
Terwijl deze donkerwolken zich samenpakken voor miljoenen mensen in de regio, terwijl een nieuwe catastrofe steeds korter komt, blijft Minister van Landsverdediging De Crem op post. Hij vraagt een verlenging van de missie van de F-16 in Afghanistan voor opnieuw zes maand. Ondertussen wil hij de enige echt humanitaire missie van ons Belgisch leger - het ontmijnen van Israëlische clusterbommen in Libanon - ... afschaffen.

Average: 4.5 (2 votes)