Blog van Busselen Tony

Het onverwerkt koloniale verleden van België

De Congo-hype brengt aan het licht hoezeer België worstelt met een onverwerkt koloniaal verleden. Neem nu de discussie in Gent over de vraag of er nu al dan niet een bordje mag/moet staan naast het standbeeld van Leopold II. Een gelijkaardige discussie duurt ook al een hele tijd in Oostende.

Welke waarheid over Congo?

Toen Walter Zinzen enkele weken geleden op de VRT in debat ging met David Van Reybrouck over het al dan niet gerechtvaardigde bezoek van de koning der Belgen aan Congo, verwezen beide sprekers naar hun respectievelijke Congolese vrienden om hun standpunt te rechtvaardigen. Dat ontlokte aan Walter Zinzen de reactie: “Het lijkt er op dat iedereen wel zijn Congolese vrienden heeft die het eigen standpunt bevestigen.”

De mythe over China’s honger voor Afrikaanse grond

Deborah Brautigam is professor aan een Amerikaanse universiteit en legt zich toe op een Internationaal ontwikkelingsprogramma. Ze woonde in Azië en bestudeerde jarenlang China. Ze deed ook onderzoek in een tiental Afrikaanse landen. In januari van dit jaar publiceerde ze een boek over het Chinese engagement in Afrika onder de titel “The Dragon’s Gift” (Oxford University Press). Ze houdt een blog waarin ze de actualiteit op dit vlak nauwgezet bijhoudt om naar eigen zeggen ‘de mythen van China in Afrika te confronteren met de realiteit’.

Over de terugtrekking van de VN-troepen (MONUC) uit Congo

Sinds november vorig jaar vraagt de Congolese regering een kalender voor de terugtrekking van de MONUC. Is het onbegrip en de verontwaardiging hierover bij vele NGO’s en Westerse Congo-specialisten wel gerechtvaardigd?

Wie zijn de echte vrienden van het Congolese volk?

Vorige week ging oud-VRT-journalist en Congokenner Walter Zinzen in aanvaring met Le Soir-journaliste Colette Braeckman. Braeckman had in De Morgen een opiniestuk geschreven waarin ze erop wees dat president Jospeh Kabila democratisch verkozen was. Zinzen schreef Braeckman enige adoratie tegenover het Congolese staatshoofd toe. In een opiniestuk voor Apache wijst Tony Busselen, van de Congogroep van Intal.be, Zinzen terecht: "Ik denk dat we er het best aan doen om respect te eisen voor de soevereiniteit van het Congolese volk."

Inhoud syndiceren