Met de 'F-16's uit Libië'- campagne op de Gentse Feesten: cool!

 

Gent mocht de spits afbijten, de vuurproef ondergaan ofte het proefkonijn spelen: op de Gentse Feesten ging de intal-campagne 'F-16's uit Libië', na een beloftevolle virtuele start, voor het eerst de straat op met de petitie-actie. Met als special guest star een levensechte replica van een bom zoals de Belgische F-16's die droppen in Libië. Opgesteld aan de ingang van het Baudelopark, bij de stand van Vrede vzw, waarvoor dank! En met - een primeur voor de Gentse Feesten 2011 - een regenloze namiddag.

 
Kasper (intal-Gent), Marcel (Comac-Gent) en ik spraken de voorbijgangers aan. Dat ging ongeveer zo: “Hallo, mag ik u vragen te tekenen tegen de oorlog in Libië?” Op zich dikwijls al voldoende, maar meestal nog gevolgd door: “Wij vragen de Belgische regering om de F-16's terug te trekken uit de Libië-oorlog. Die gooien elke dag twee van die bommen die je daar ziet op Libië. Die kosten 240.000 euro het stuk, van ons belastinggeld. En met bommen en een militaire interventie los je niets op, toch? Bedankt, en nog goeie feesten!”
 
We kregen heel wat positieve reacties. Op drie uur tijd hadden we meer dan 180 handtekeningen bijeen, goed voor het bestoken van 6 Kamerleden. We willen immers elk van de 150 Kamerleden die unaniem (op één onthouding na) voor de oorlog tegen Libië stemden, een volledig ingevuld petitieblad van 30 handtekeningen bezorgen – 4500 in het totaal.
 
Een aantal mensen tekenen zó, uit principe, omdat het tegen oorlog is. Anderen vragen een woordje uitleg – die staat op enkele posters die aan de bom bevestigd zijn, en op een flyer die we meegeven. Soms luidt het: “Ik weet het nog zo niet, ik wil er nog eens over nadenken”: prima, da's dan toch al dàt, en onze flyer en website kunnen daar vast bij helpen. Afwijzende of niet-geïnteresseerde reacties zijn eerder zeldzaam, om niet te spreken van pro-Navo-standpunten (zouden die überhaupt bestaan op de Gentse Feesten?!). Opmerkelijk: een jonge gast tekende, ook al is een goeie vriend van hem... F-16-piloot met Afghanistan-ervaring. Een andere man twijfelde ook eerst, want de zoon van een collega van hem is... óók al F-16-piloot (met hoeveel zijn die gasten?!), maar uiteindelijk tekende hij toch.
 
Het plezantst zijn de babbeltjes met mensen die hun eigen goeie reden hebben om Libië te verdedigen tegen de Navo-interventie. Dominique werkt voor toeristische doeleinden samen met Libiërs in het zuiden van dat land, in Ghat, tegen Algerije. Ze kan hen sinds de oorlog maar af en toe contacteren. De oorlogssituatie zorgt ook in het zuiden voor zware problemen, bijvoorbeeld een groot tekort aan benzine, waardoor er geen openbaar vervoer meer is. In het lokaal hospitaal is geen medicatie voor chemotherapie meer beschikbaar, en daarvoor naar Tripoli reizen is nu onmogelijk: pech voor de kankerpatiënten in Ghat...
 
Naïm is de zoon van een Libische vader. “Ha, goed dat jullie actie voeren tegen de oorlog!” Hij heeft nog veel familie in Libië, vertelt hij, en hoewel die niet voor Khadafi zijn, zijn ze nog meer tegen de oorlog. “En wat er hier in de media komt, is niet voor de helft waar”, zegt Naïm. “Maar er zijn onlangs eerlijke buitenlandse journalisten in Libië geweest, waaronder Michel Collon, ken je die?” En óf we die kennen, intal-ers Mario Franssen en Ilse Grieten namen zelfs deel aan de twee bezoeken aan (een deel van) Libië, samen met Michel Collon en Mohamed Hassan. Ook een jongeman uit Burkina Faso tekent de petitie. Hij vertelt dat veel van zijn landgenoten in Libië werkten, en het er beter hadden dan in eigen land. En hij bevestigt dat Libië ook ontwikkelingsprojecten in Burkina Faso steunt.
 
Enkele voorbijgangers nemen een petitieblad mee, of een intal-folder. En Kasper en Marcel, die zoeken nog vrijwilligers om aan deze geslaagde actie morgen en overmorgen nog een Gents vervolg te breien. Alvorens de F-16-bom naar Sfinks, Esperanzah! en Marktrock trekt. Zin om daar mee handtekeningen op te halen? Laat maar weten: info@intal.be.

 

Average: 5 (1 vote)