Zaak van Morong 43 naar VN-mensenrechtenraad in Genève

In juni trekt een vijfkoppige delegatie van Filippijnse ngo’s naar de 14e zitting van de VN-mensenrechtenraad die van 31 mei tot 18 juni 2010 plaatsvindt in Genève. De delegatie zal er een oproep doen aan de internationale gemeenschap om druk uit te oefenen op de nieuwe Filippijnse regering om komaf te maken met de straffeloosheid en een VN-monitoringsorgaan in te stellen dat mensenrechtenschendingen in de toekomst moet voorkomen.

Hoewel de Filippijnen momenteel lid zijn van de VN-mensenrechtenraad hebben ze weinig reden om trots te zijn op de situatie in hun land. Sinds Gloria Macapagal-Arroyo in 2001 aantrad als presidente, registreerde de Filippijnse mensenrechtenorganisatie Karapatan bijna 1.200 politieke moorden, 205 gevallen van gedwongen verdwijningen, meer dan duizend zaken van foltering en meer dan 300 politiek gevangenen. Honderden families van slachtoffers wachten nog steeds op gerechtigheid.

In Genève zal de Filippijnse delegatie aandacht vragen voor twee concrete zaken: de Ampatuan-slachtpartij van november 2009, waarbij 57 mensen in koelen bloede vermoord werden (de twee hoofdverdachten in de zaak zijn inmiddels alweer op vrije voeten), en de zaak van de 43 gezondheidswerkers die in februari dit jaar illegaal werden opgepakt tijdens een medische vorming en nog altijd vastzitten, intussen beter bekend als de ‘Morong 43’.

Rex Reyes, het hoofd van de delegatie, hoopt dat de VN-mensenrechtenraad er bij de nieuwe president Begigno “Noynoy” Aquino zal op aandringen om Arroyo te vervolgen en gerechtigheid te brengen voor de talloze slachtoffers en hun familie, een einde te maken aan de politieke repressie, het anti-terreurprogramma 'Oplan Bantay Layan' op te heffen dat als dekmantel diende voor vele schendingen, en de oorzaak van de weerstand aan te pakken, namelijk armoede en onrechtvaardigheid.

Na hun verblijf in Genève komt de quasi voltallige delegatie op 14 juni ook naar België op uitnodiging van intal. Onder hen Marie Hilao Enriquez, voorzitster van Karapatan, Edre Olalia, een van de advocaten van de ‘Morong 43’, Roneo ‘Jigs’ Clamor, de echtgenoot van dr. Merry Mia-Clamor, een van de Morong 43, en Carlos Zarate, advocaat van een van de slachtoffers van de Ampatuan-slachtpartij.

Welke zijn hun vooruitzichten na de verkiezingen van mei 2010? En wat betekent een nieuwe president voor de Morong 43? Het wordt alvast uitkijken naar de getuigenis van Jigs, de man van dr. Merry Mia-Clamor die actief is bij CHD, een van de partnerorganisaties van intal in de Filippijnen!

 

 

 

Average: 4 (1 vote)