Blog van anuschka

Filippijnse boerenactivist voor de derde maal politiek gevangen

Aristedes 'Aris' Sarmiento, actief in de progressieve Filippijnse boerenbeweging, en voormalig politiek gevangene, werd opnieuw gearresteerd op 16 juli, deze keer op beschuldiging van moord. Het is een van de stereotype beschuldigingen die veel activisten van progressieve sociale organisaties in de Filippijnen te beurt vallen om de sociale beweging in de Filippijnen te intimideren.

Ericson Acosta, enfin libre après deux ans!

Après bientôt deux ans d'emprisonnement politique, le poète philippin et militant des droits de l'homme Ericson Acosta pourra à nouveau composer des poèmes et des chansons en dehors des murs de la prison.

Ericson Acosta na bijna twee jaar weer vrij

Acosta free in hospitalNa bijna twee jaar politiek gevangenschap kan de Filippijnse dichter en mensenrechtenactivist Ericson Acosta opnieuw gedichten en songs schrijven buiten de muren van de gevangenis.

Israëlisch leger overvalt Palestijnse mensenrechtenorganisaties op mensenrechtendag

Gisteren, op de internationale dag voor mensenrechten, kwamen we met het platform Stop the Killings nog op straat tegen de criminalisering van sociale bewegingen en activisten die opkomen voor hun rechten. Enkele uren later viel het Israëlische leger het kantoor van Addameer, de Union of Palestinian Women's Committees en de Palestinian NGO Network binnen.

Medewerker HWC vrij na 9 maand administratieve detentie

Afgelopen woensdag kwam Walid 'Abu Ras' Hanatsheh na 9 maand gevangschap in Israël vrij. De reden voor zijn aanhouding heeft hij nooit gekend. De naam van deze willekeurige Israëlische praktijk: administratieve detentie.

Khader Adnan in levensgevaar na 59 dagen hongerstaking in Israëlisch gevangenschap

Op 17 december 2011 werd de Palestijnse Khader Adnan met geweld door Israëlische soldaten in zijn huis opgepakt. Op 8 januari kreeg hij te horen dat hij vier maand administratieve detentie kreeg. Geen aanklacht. Uit protest ging hij 59 dagen geleden in hongerstaking en voert sindsdien een bittere strijd tegen Israëls inhumane praktijk van administratieve detenties.

Europese gezondheidsconferentie in Jeruzalem: gezonde politiek?

Op 28 en 29 november organiseert de Europese Regio van de Wereldgezondheidsorganisatie een conferentie over het nieuwe Europese beleidsplan voor gezondheid ‘Health 2020’ in Jeruzalem. Gastland is Israël. Een locatie die om verschillende redenen op z’n minst provocatief te noemen is. Het woord ‘cynisme’ past wellicht beter.

Video – Mahmoud (HWC) over de kolonies in Jeruzalem

Mahmoud Jiddah, stafmedewerker bij intals partner Health Work Committees, staat in Jeruzalem bekend als een wandelende encyclopedie, maar ook als een man met een groot hart en een onvoermoeibare activist. Vrijwel dagelijks legt hij vele kilometers af in de Oude stad om Palestijnse jongeren iets bij te brengen over hun stad en hun identiteit.

Jeruzalem: vrouwen op het voorplan

Net voor de manifestatie op 15 maart had ik een afspraak met enkele studentes van Al Quds Open University. Een jaar geleden werden ze er actief in een studentengroep om te mobiliseren rond het recht op gezondheid. Het is een van de 5 studentengroepen die Health Work Committees in de afgelopen jaren heeft opgericht.

Manifestatie in Jeruzalem voor eenheid, rechten en tegen de bezetting

15 maart 2011. Vandaag kwamen duizenden Palestijnen op straat om hun politieke leiders op te roepen tot eenheid. In Ramallah, Bethlehem, Gaza en andere steden dezelfde beelden, duizenden mensen met Palestijnse vlaggen. In Jeruzalem werd pas gisterenavond opgeroepen voor een manifestatie. Een kleine honderd jongeren kwamen opdagen. Weinig en veel als je weet dat manifestaties van meer dan 40 personen hier onverbiddelijk neergeslagen worden.

Inhoud syndiceren