Blog van Nachtraaf

K heeft geen papieren, maar wel vrienden

Maak kennis met K. Niet de K. die u kent uit de roman van Franz Kafka. Nee, een andere K. Uit een straatarm land in Azië. Loopt school in België. Is ook gewoon op de loop. Als economisch vluchteling. De Belgische Staat wil hem liefst terug de armoede in jagen in zijn thuisland. Nochtans blinkt hij hier uit op school en heeft hij ons land veel te bieden. Dat weten zijn vrienden. De vrienden van K., die in gang schieten waar de Belgische Staat kil de poort dicht slaat. Ze zorgen ervoor dat hij op zijn minst zijn school kan afmaken. Een gesprek met K.

Voorbij de nuur 30: Zweed zingt voor vrede

Maandagavond. We zitten in het Jadal centrum hier in Bethlehem, we zijn uitgenodigd voor een concert en wachten, eerlijk gezegd, met de nodige terughoudendheid tot het begint.
 

Voorbij de muur 29: We traded our rocks for stethescopes

Their names are Badr (25) and Rawad (28), they live in Hebron and at night they take us to coffee shops and restaurants. Badr is a dentist and Rawad is a GP, a manager of a HWC centre. We're staying with the family of the latter.

They look pretty innocent, and at first we were maybe a little bit prejudiced. We thought they finished their education abroad and that they were probably kept out of harm's way by their protective families.

Well, we were wrong.

Voorbij de muur 28: Hebron is geschift

Pal in het centrum van Hebron zitten enkele Joodse kolonisten en de situatie is er bijgevolg helemaal verwrongen. Er wonen slechts een 500-tal Joden in Hebron tegen 130 000 Palestijnen, maar die 500 kolonisten hebben wel de bescherming van een substantiele legermacht.

Om er te komen, passeer je door een checkpoint. In een soort bouwvakkershut staat een metaaldetector en een tafeltje. Vanachter glas houdt een Israelische soldaat de wacht. Pas als je door de metaaldetector komt, krijg je de Israelische soldaat te zien, anders is hij te bang.

Voorbij de muur 27: de lokale Efteling?

We leren al snel iets meer over onze nieuwe locatie.

De hele voormiddag assisteert Maryam een Palestijnse dokter in een ander medisch centrum van HWC, gelegen op wandelafstand van de oude stad.

Voorbij de muur 26: Dokter Don Che-uan

Relaas van een foute eerste indruk.

We arriveren in Hebron en de dokter die ons rondleidt in het medisch centrum van HWC, lijkt lichte verwijfde trekken te hebben. Hij heeft gestudeerd in Egypte, een peperdure ervaring, niet alleen naar Palestijnse normen, maar evenzeer naar Belgische normen.

Voorbij de muur 25: wachtzaalgesprekken

 

Voorbij de muur 24: ingesloten dorpen

Joodse kolonies verschijnen in de achtertuin van deze dorpen en pikken het land in. De uitbreiding van de muur komt er dan ook niet voor veiligheidsredenen, maar om al het ommuurde gebied na verloop van tijd in beslag te nemen.

Voorbij de muur 23: Syrische gynaecologe in Palestina

De voorbije dagen heeft Maryam een gynaecologe kunnen assisteren in haar mobiele praktijk. Een droom die waar werd, want Maryam wil niets liever dan zelf gynaecologe worden. Voor vertrek was ons gezegd dat haar stage vooral een observatiestage zou zijn.

Voorbij de muur 22: tips voor hongerstakers

We staan te wachten tot een concert begint en Jalal, een van de organisatoren, vindt tijd om iets te vertellen over zijn tijd in de gevangenis. Tien jaar heeft hij vast gezeten. Hij zegt dat ze hem extra hard gestraft hebben, omdat hij christen is. Voor dezelfde feiten, sowieso al peanuts in onze ogen, zou een moslim hooguit twee jaar gekregen hebben. Maar de Israelis willen dat de Christelijke Palestijnen zich buiten het conflict houden, dus wilden ze van hem een voorbeeld maken. Tien jaar cel.

Inhoud syndiceren