Vredesbeweging eist een militair embargo tegen Israël

Nieuw dossier


Israël bezet al 45 jaar illegaal de Palestijnse gebieden, toont geen enkel respect voor de beslissingen van de Verenigde Naties en is al diverse keren beschuldigd van oorlogsmisdaden. Toch blijkt dit land een van de belangrijkste actoren te zijn op de wereldwijde wapenmarkt zowel op vlak van productie als van export en import.


De Israëlische regering onderhoudt daarenboven geprivilegiëerde relaties met de Europese Unie en de NAVO. Dat Israël toegang heeft tot massavernietigingswapens en over een uitgebreid atoomwapenarsenaal beschikt, lijkt voor de Amerikaanse, Europese en Belgische geallieerden geen reden tot bezorgdheid.

9 juli 2012  is het acht jaar geleden dat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag haar vernietigend oordeel uitsprak over de bouw van de muur in de Palestijnse Gebieden. Drie Belgische vredesorganisaties (Vredesactie, intal en Vrede vzw) grijpen deze verjaardag aan om een dossier te publiceren over de Belgisch-Israëlische relaties op vlak van bewapening: import, export, financiële investeringen en wetenschappelijk onderzoek.

Dit dossier vormt de basis van een campagne die een militair embargo tegen Israël eist. Op het ogenblik dat de landen van de Verenigde Naties in New York discussiëren over een verdrag dat de wereldwijde wapenhandel aan banden moet leggen en de Europese Unie een wapenembargo heeft lopen tegen meer dan 20 landen, vragen we dat er een einde komt aan de straffeloosheid waarvan Israël geniet op vlak van bewapening en militaire relaties.

Contacteer ons om je aan te sluiten bij deze campagne: joaquim.dafonseca@intal.be

BijlageSize
abstract_militair_embargo_nl.pdf108.16 KB
20120704__wapen_embargo.pdf687.9 KB