Veel mensen op de been tegen de oorlogspolitiek van Trump en de NAVO


Zaterdag verzamelden tweeduizend vredesactivisten in Brussel voor de #TrumpNotWelcome-betoging. Ze protesteerden in aanloop van de NAVO-top tegen de eis van Trump voor toenemende militaire uitgaven en voor een actieve vredespolitiek.


“Een groot succes” volgens Paula Polanco, voorzitster van intal, “in deze tijden van schijnbaar toenemende verrechtsing zo snel zo veel volk op de been krijgen, met een oproep die ondersteund wordt door zoveel organisaties, is een duidelijk signaal dat er geen draagvlak is voor de Trumpiaanse politiek in ons land” vervolgt ze.

Het is broodnodig om dit signaal te geven. De Belgische regering staat op het punt 15 miljard euro uit te geven aan kernbommenwerpers. Dit terwijl er geen geld is voor de pensioenen, voor investeringen in onderwijs, in de strijd tegen de klimaatverandering, voor gezondheidszorg. Bovendien worden de mensen die oorlog en armoede ontvluchten, die de NAVO mee veroorzaakt, gecriminaliseerd. “Het doet deugd te zien dat er zoveel mensen zijn die dit onaanvaardbaar vinden.” zegt Polanco hierover.

De Belgische regering kondigde reeds aan dat ze ons militair budget met 0.6% van het BBP wil laten stijgen tegen 2030, Trump zal de eis herhalen om daar nog eens 0.7% van het BBP bij te doen. Toch kunnen we ons afvragen welke reële nood hiervoor bestaat. De NAVO-landen gaven tezamen 900 miljard uit aan defensie in 2017. Dat is 672 miljard dollar meer dan China en 843.7 miljard dollar meer dan Rusland. Zelfs zonder de VS mee te tellen, geven de Europese NAVO-landen nog steeds 62 miljard dollar meer uit dan China en 224 miljard meer dan Rusland. (1) Daarenboven zien we dat de recente NAVO-interventies in Libië en andere landen duidelijk niet te rechtvaardigen zijn en enkel de belangen van bepaalde elites dienen.

Onze lokale, Trumpiaanse politici spreken vaak over een “migratiecrisis”. De cijfers van Eurostat zeggen ons echter dat we, buiten een korte piek in 2015 naar 1.3% van de bevolking, op hetzelfde stabiele niveau zitten als we ons al jaren bevinden: 1.1%. (2) Er is in de feiten dus geen migratiecrisis. De enige crisis, is degene die het Europese beleid veroorzaakt op zee.  Door schepen met vluchtelingen niet meer toe te laten, zijn commerciële schepen bang geworden om schipbreukelingen op te pikken. Daarenboven wordt de actieve speurtocht naar drenkelingen door NGO's gecriminaliseerd, door hen te vervolgen en hun schepen en vliegtuigen aan de ketting te leggen. Het trieste gevolg laat zich raden: meer en meer mensen verdrinken. In juni 2017 was 2.1% van de mensen die de Middellandse Zee overstaken dood of vermist. In juni 2018 was dit opgelopen tot 7.6%. (3) Dit is geen natuurfenomeen, maar een duidelijk gevolg van de keuzes van Europese beleidsmakers. Wie wil dit? Zelfs mensen die een strenger migratiebeleid willen, wensen niet dat er in hun naam mensen tot de verdrinkingsdood worden veroordeeld.

Sinds het Warschau-pact is gevallen, zien we dat het de facto de enige taak van de NAVO is om een offensieve militaire politiek te voeren. De slachtoffers van dit beleid laat men vandaag verdrinken op zee, of sluit men op in kampen op Griekse eilanden. Daarenboven blijft de NAVO het standpunt behouden dat ze het recht heeft om als eerste in een conflict kernwapens te gebruiken. Dit misantroop beleid zal enkel van koers veranderen als de 99% laat zien dat ze dit onaanvaardbaar vindt. Ofwel blijft ons land lid  van deze offensieve, nucleair bewapende alliantie die de slachtoffers van haar beleid demoniseert, ofwel  organiseren we  ons om een actieve vredespolitiek af te dwingen waarin zo'n alliantie geen plaats meer heeft. De #TrumpNotWelcome-betoging was alvast een stap in de richting van de tweede optie. Het komt er nu op aan ons verder te organiseren. Dat begint door je aan te sluiten bij solidariteitsbeweging intal.

Om de fotoreportage van de manifestatie #TrumpNotWelcome te bekijken: klik hier.
Voor meer achtergrondinformatie over de NAVO: klik hier.

Bronnen:

(1) “Trends in World Military Expenditure, 2017" . Stockholm International Peace Research Institute. https://www.sipri.org/sites/default/files/2018-04/sipri_fs_1805_milex_20...
(2) “Migration and citizenship data”. Eurostat. http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&p...
(3) “De echte crisis voltrekt zich op zee”. Delepeleire, Y., De Standaard 5/7/2018. http://www.standaard.be/cnt/dmf20180704_03598293