Overwinning: Molenbeek stopt als eerste Belgische gemeente G4S!

Foto: intal

Op 28 april werd in de Molenbeekse gemeenteraad een motie gestemd die het gemeentebestuur toelaat om bedrijven te weren van openbare aanbestedingen indien ze het internationaal recht schenden. Met deze motie kan onder andere G4S, betrokken bij de bezetting van Palestina, zich niet langer aanbieden voor openbare aanbestedingen in de gemeente. Een belangrijke overwinning voor de BDS-campagne.


De motie, ingediend door oppositiegemeenteraadsleden Dirk De Block (PVDA) en Jamal Ikazban (PS), werd mee goedgekeurd door de meerderheid. De aanwezige activisten en leden van de Palestijnse gemeenschap, die voor de gemeenteraad een steunmanifestatie organiseerden, waren uiteraard meer dan tevreden. Met deze motie kan onder andere G4S, dat in Molenbeek de parkeermeters beheert, uitgesloten worden van toekomstige aanbestedingen.

De gemeenteraad keurde in 2015 al een motie goed om geen beroep meer te doen op bedrijven die het internationaal recht niet respecteren, zoals die bedrijven die de bezetting van de Palestijnse gebieden door Israël ondersteunen. Er werd vervolgens een werkgroep opgesteld die de tekst moest uitwerken. Woensdag heeft de gemeenteraad beslist dat de motie juridisch gezien voldoende was en heeft ze de motie bindend gemaakt.

De eerste openbare aanbestedingen die op basis van het nieuwe reglement werden aangenomen, zullen in juni worden goedgekeurd. Door de motie zal in het reglement rond de openbare aanbestedingen een uitsluitingsclausule toegevoegd worden voor kandidaten of onderaannemers die een ernstige professionele fout maken, met name bijdragen aan activiteiten die de mensenrechten of het internationaal recht schenden.

BDS & Stop G4S!

De motie past binnen het framewerk van de BDS-campagne en is één van de eisen van de Stop G4S-campagne die intal al enige tijd voert. G4S is in Palestina betrokken bij de bewaking van de Apartheidsmuur, het organiseren van checkpoints en de bemanning van Israëlische gevangenissen voor Palestijnse gevangen. Dat een bedrijf als G4S geweerd wordt van openbare aanbestedingen, waarbij ze winst maken met publiek geld, is niet meer dan vanzelfsprekend voor ons.

Wij juichen deze motie dus meer dan toe. Aan de hand van deze motie worden bedrijven die betrokken zijn bij de bezetting van Palestina en de onderdrukking van het Palestijnse volk geboycot worden door de gemeente. Wij hopen dat er nog andere gemeenten het goede voorbeeld van Molenbeek zullen volgen!

In de media:
Bruzz.be