Internationale aandacht voor de ervaring van onze Cubaanse partner

Een artikel over Comprehensive Participatory Planning & Evaluation (CPPE) in het tijdschrift Social Medicine

Workshop over Comprehensive Participatory Planning & Evaluation (CPPE)

In juni 2011 verscheen het artikel "Comprehensive Participatory Planning and Evaluation (CPPE)" in het tijdschrift Social Medicine. Het artikel werd geschreven door onder andere Pol De Vos, onderzoeker aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, en Mayda Guerra van onze partnerorganisatie in Cuba. Het artikel beschrijft in detail hoe de methodologie voor participatieve planning werkt en toegepast wordt.


Sociale participatie is de basis van de CPPE-methodologie. Via deze participatie kunnen de gemeenschappen zelf hun noden bepalen en een actieplan opstellen om hun gezondheidssituatie te evalueren en te verbeteren.

In 2008 werd de CPPE-methodologie voor het eerst in Cuba met succes toegepast in samenwerking met la Casa Comunitaria de Salud de Dragones La Habana. Gezien de flexibiliteit van de methodologie kan deze in verschillende situaties (diensten, projecten, programma's,...) en op verschillende niveaus (op nationaal, regionaal, gemeenschaps- en lokaal niveau) gebruikt worden. Vandaar dat de methodologie ook in Sierritas en Las Tunas, twee andere Cubaanse gemeenschappen, geïntroduceerd werd.

Na drie jaar ervaring in Cuba heeft de methodologie haar potentieel bewezen om participatie en empowerment van de lokale bevolking te bevorderen. Onze partner, de Movimiento para la Salud de los Pueblos - Latinoamérica (MSP-LA), zet zich in om deze methodologie ook in andere landen, zoals in El Salvador, te verspreiden. Zo hopen ze nog meer te leren over de methodologie zelf en vooral de maatschappelijke participatie van de lokale bevolking te stimuleren.

Het artikel "Comprehensive Participatory Planinng and Evaluation (CPPE)" (in het Engels en in het Spaans) geeft een duidelijk beeld van de tools en de uitvoering van de CPPE. Op basis van de ervaring in Cuba behandelt het artikel de belangrijkste methodologische aspecten, de voorafgaande voorwaarden om het succes van de CPPE te garanderen en de eventuele verschillen tussen de ervaring in Cuba en de uitvoering van de CPPE in andere contexten.