Internationale cartoontentoonstelling 'You, the West and the Middle East'

met films, debatten en workshops


YOU, THE WEST AND THE MIDDLE EAST is zowel een internationale cartoontentoonstelling als een ganse maand mei 2017 activiteiten over hoe wij dit Midden-Oosten ervaren en bekijken.


Elke dag opnieuw worden we ermee geconfronteerd: een zoveelste bombardement, radicalisering, IS, terroristische aanslagen, militairen in de straten, de situatie in  Syrië, vluchtelingen en hoe hen menselijk opvangen, en … bij ons nog altijd dreigingsniveau 3 …

Het laat niemand onberoerd en tegelijkertijd schreeuwen deze gebeurtenissen om meer inzicht en begrip voor wat er vandaag in de wereld gebeurt. 

Hoe kunnen wij deze regio - die we vooral kennen als een permanent oorlogsgebied, waar iedereen tegen iedereen schijnt te vechten - proberen te begrijpen. Hoe kunnen we samen denken over en zoeken naar een mogelijke toekomst.

Dit project wil wederzijds begrip promoten, in plaats van mee te stappen in een zinloze confrontatie tussen ‘verschillende’ culturen. 

Cartoonisten uit de hele wereld stellen een boeiende en confronterende tentoonstelling samen die in mei 2017 gepresenteerd wordt: van 2 mei tot 31 mei in De Markten, Oude Graanmarkt 5 te 1000 Brussel – vrije toegang van 12.00u tot 18.00u op di-wo-do-vr-za-zo (donderdag tot 20.00u). Ook welkom op de VERNISSAGE: 27 april om 19.30u!!!

Daarnaast worden ontmoetingen gecreëerd met cartoonisten, verhelderende documentaires getoond, lezingen en workshops georganiseerd.

Meer en permanent bijgewerkte informatie vind je op http://lightintimetocome.org/home/Cartoon en op https://www.facebook.com/InternationalCartoonExhibition/.

Heb je vragen, opmerkingen, voorstellen, laat het ons weten via info@lightintimetocome.org.

Op het programma: 4 Boeiende panelgesprekken, 2 superboeiende films en uiteraard ook niet te missen de vernissage op 27 april om 19u30 in De Markten. Hieronder alvast een overzicht van de panelgesprekken.

VIER PANELGESPREKKEN in De Markten

Is het Westen hét baken van moderniteit en verlichting?
Is het Midden-Oosten achterlijk Islamitisch en terroristisch?

Met welke bril kijk jij naar het Midden-Oosten? Heb je die bril wel eens ingeruild voor die van jouw buurman? Begrijp jij de wereld nog als je de krant leest? Of als je naar jouw Facebook muur kijkt? Algoritmes en alternatieve Trumpistische waarheden lijken jouw land te regeren.  Waarheden reproduceren en reizen aan een nooit geziene snelheid door de wereld. In het Midden-Oosten wordt er gecensureerd! Het Westen daarentegen!  In Vier panelgesprekken word jij radicaal uitgedaagd om een kijkje te nemen achter de muren die ons scheiden.

Een RADICALISERENDE OORLOG met Iman Lechkar & Sami Zemni
donderdag 4 mei 2017 - 20.00u  -  De Markten - Oude Graanmarkt 5 1000 Brussel
voor meer info, klik hier.

GRENZEN AAN DE RADICALE MENING met Dyab Abou Jahjah & Lieven Decauter
dinsdag 9 mei 2017 - 20.00u  - De Markten - Oude Graanmarkt 5 1000 Brussel
voor meer info, klik hier

De RADICALE ALTERNATIEVE WAARHEID met Myriam Aouragh & Yazan Badran
dinsdag 16 mei 2017 - 20.00u - De Markten - Oude Graanmarkt 5 1000 Brussel
voor meer info, klik hier

Een RADICAAL KOLONIALE BRIL met Rachida Aziz en Omar Jabary Salamanca
donderdag 18 mei 2017 - 20.00u - De Markten - Oude Graanmarkt 5 1000 Brussel
voor meer info, klik hier

Met de radicale moderator van dienst Keltoum Belorf

Keltoum Belorf is geboren en getogen in Antwerpen (1977). Ze studeerde Politieke- en sociale wetenschappen aan de UA.  Ze werkt momenteel als journalist bij bij de DeWereldMorgen.be en voordien bij Indymedia.be en bij de VRT-radio. Ze schrijft voornamelijk over sociale thema´s en sociale actie zoals vluchtelingen, anti-racisme,  uitsluiting, vredesbeweging,...  Daarnaast maakt ze ook video’s samen met het collectief de Fatima’s om stereotypen aan te klagen en podcasts met grote en kleine verhalen over verzet.

De panelgesprekken vinden plaats van 20.00u tot 22.00u in de Spiegelzaal - De Markten - Oude Graanmarkt 5 Rue du Vieux Marché aux Grains - 1000 Brussel / Bruxelles. Na 22.00u tot 24.00u kunnen we nog napraten in Le Space - Sleutelstraat 26  Rue de la clé - 1000 Brussel / Bruxelles

Inschrijven wenselijk. Tot dan!

Meer informatie: http://lightintimetocome.org/cartoonpanels

Dit project is een initiatief van het BRussels Tribunal met veel partners, waaronder intal.

 

affiche