Gevangen Filippijnse gezondheidswerkers gaan in hongerstaking

Teken de hernieuwde petitie voor hun vrijlating nu!


Al meer dan 6 maanden zitten 43 Filippijnse gezondheidswerkers onrechtmatig vast, onder hen twee zwangere vrouwen. Judilyn Oliveros beviel inmiddels van een zoontje, maar drie weken later werd ze samen met haar baby weer overgebracht naar de gevangenis. Na hevig protest van haar medegevangenen, familie en sympathisanten, ook internationaal, kreeg Judilyn drie maand ‘borstvoedingsverlof’. Een kleine overwinning, maar lang niet voldoende!


Eis de onvoorwaardelijke vrijlating van Judilyn Oliveros en Mercy Castro die in oktober bevalt. Eis ook de onmiddellijke vrijlating van de andere 41 gevangen gezondheidswerkers. Neem hier deel aan de online petitie!

Ondanks een petitie om Judilyn en haar zoontje om humanitaire redenen uit de gevangenis te houden, werden moeder en kind drie weken na de bevalling in een ziekenhuis weer overgebracht naar het detentiecentrum Camp Bagong Diwa. Op 25 augustus stond het gerechtshof dan toch toe dat Judilyn voor een periode van drie maand in het ziekenhuis kan verblijven om haar baby borstvoeding te geven. Na deze periode worden moeder en baby echter opnieuw naar de gevangenis gebracht!

Gevreesd wordt dat Mercy Castro, die in oktober zal bevallen, dezelfde mensonterende behandeling te wachten staat. Verder actievoeren is dus de boodschap!

Hoewel er geen schot komt in de zaak van de Morong 43, is de alliantie van actievoerders ‘Free the 43 Health Workers!’ opgelucht dat de rechter uiteindelijk toch in het voordeel van Judilyn en haar kindje heeft geoordeeld. Ze zien het als het resultaat van de aanhoudende druk die de gevangenen, hun familie en sympathisanten uitoefenen voor de vrijlating van de Morong 43.

Uit protest tegen de behandeling van Judilyn begonnen de Morong 43 eerder deze maand, op 21 augustus, een vastenactie. Dr. Merry Mia-Clamor (medewerker van intal’s partner Council for Health and Development en zelf een van de gevangenen) roept de nieuwverkozen president Aquino in een open brief op voor een menselijke behandeling en de vrijlating van alle politieke gevangenen in de Filippijnen. Hieronder haar oproep:

“Wij, de 43 gezondheidswerkers (Morong 43) zijn in hongerstaking sinds 21 augustus. We veroordelen de aanhoudende grove schendingen van onze rechten en het falen van gerechtigheid in onze zaak. We protesteren tegen de onmenselijke en onrechtvaardige beslissing van het gerecht om Judilyn Oliveros en haar baby over te brengen naar de gevangenis.

We werden gearresteerd op 6 februari 2010 tijdens een training voor community health workers. De arrestatie was gebaseerd op een vals huiszoekingsbevel.

Na onze arrestatie werden we, geboeid en geblinddoekt, onderworpen aan fysieke en mentale foltering. We hebben langdurige foltering en eenzame opsluiting doorstaan. Na onze arrestatie en 36 uur foltering werd ons elk juridisch advies geweigerd. Inmiddels zitten we bijna 7 maand gevangen.

Onlangs weigerde het gerecht in te gaan op de vraag om Judilyn en haar baby vrij te laten. Deze beslissing is volstrekt onmenselijk. De omstandigheden in de gevangenis zijn zeer hard voor een moeder en kind. We zitten niet alleen met 23 vrouwen in één cel samengepakt, maar ook besmettelijke ziekten, waaronder tuberculose, zijn hier een plaag. Grote ratten hebben al sommige van de vrouwen gebeten.

We vragen de onmiddellijke vrijlating van Judilyn en haar baby. We vragen President Benigno Simeon Aquino III om zijn moeder, voormalig president Corazon Aquino, na te volgen en alle politieke gevangenen vrij te laten als een maatregel die getuigt van democratie en goede intenties.”

De brief gericht aan president Aquino III kan je hier lezen.
 

In juli bracht een groep van gezondheidswerkers na een training een bezoek aan de Morong 43 om hen een hart onder de riem te steken. Lees het verslag van Jayson.