Fosfor tegen Fallujah: operatie doofpot

Enkele weken geleden vertoonde de RAI zijn reportage over de aanval van het
VS-leger op de opstandige stad Fallujah. Tijdens deze aaval in november 2004
werden er door de VS chemische wapens gebruikt, het witte fosfor.


Enkele weken geleden vertoonde de RAI zijn reportage over de aanval van het VS-leger op de opstandige stad Fallujah. Tijdens deze aaval in november 2004 werden er door de VS chemische wapens gebruikt, het witte fosfor.

De VS beweren dat ze met witte fosfor enkel het slagveld verlichtten (sic), maar in een eigen legertijdschrift(1) hebben ze het over "'shake and bake' missions": dooreenschudden en braden!

In 'Fallujah - De verborgen slachting' (2) komen verschillende getuigen aan het woord. Een Amerikaanse ex-militair vertelt hoe via de boordradio van zijn voertuig werd aangekondigd dat witte fosfor boven Fallujah zou worden gedropt. De gassen van een fosforbom verspreiden zich 150 meter in de omtrek, en branden de huid tot op het bot weg. In juni 2005 gaf het Brits ministerie van Defensie toe dat de VS ook MK-77 brandbommen hadden gebruikt in Irak. Die hebben een andere samenstelling dan napalm, maar de effecten zijn nagenoeg gelijk. Volgens een VN-conventie van 1980 is het verboden om brandbommen te gebruiken in gebieden waar zich burgers bevinden.

Sinds de aanvallen op Fallujah sijpelden verscheidene getuigenissen door. Zo berichtte Dahr Jamail op 18 januari 2005 over de opruimacties in Fallujah na de zware gevechten van november.(3) Het leger schepte met bulldozers aanzienlijke hoeveelheden grond weg. De waterreservoirs werden lek geschoten en de straten met hogedrukreinigers schoongespoeld. Hulpverleners kregen geen toegang tot de districten waar de hevigste gevechten hadden plaatsgevonden en soldaten adviseerden hen niet van het water in de stad te drinken. Allemaal tekenen dat er op grote schaal chemische wapens waren gebruikt.

Eén van de voorwendsels van Bush om Irak aan te vallen waren Saddam's massavernietigingswapens. Tot nu toe zijn de enige massavernietigingswapens in Irak die die de VS zelf gebruiken. Ondertussen worden de steden langs de Eufraat al maandenlang gebombardeerd en belegerd, en zijn duizenden families de woestijn ingevlucht.(4) Geen haan die er naar kraait


(1) US Army's Field Artillery Magazine, maart-april 2005
(2) De documentaire kan worden gedownload via http://www.chris-floyd.com/fallujah/
(3) JAMAIL, D., Odd happenings in Fallujah, 18 januari 2005, http://www.dahrjamailiraq.com/weblog/archives//000173.php
(4) ALI, S., The Story of a Declared Attack- Al Qaim Again - Families Besieged in Refugee Camps, 7 oktober 2005 http://www.brusselstribunal.org/ArticlesIraq.htm#AlQaim3