Evaluatie van 1 week campagne “F-16's uit Libië”


Op dinsdag 5 juli lanceerde intal haar campagne “F-16's uit Libië”. Na meer dan 100 dagen Navo-bombardementen kwam deze campagne blijkbaar niets te vroeg. Hieronder een overzicht van de eerste resultaten en de vooruitzichten voor de campagne.


De doelstelling van de campagne is helder en eenvoudig. De Belgische F-16's moeten onmiddellijk teruggetrokken worden uit de Navo-oorlog. Hiervoor willen we de 150 Kamerleden interpeleren, 150 Kamerleden waarvan er op 18 maart geen enkele tegen de oorlog stemde. Concreet gaat het over het verzamelen van 30 handtekeningen per Kamerlid.

Eerste resultaten

Na één week campagne zijn de handtekeningen voor 10 Kamerleden al binnen. On-line ondertekenden 180 mensen de petitie. Via Facebook sloten zich al meer dan 200 mensen aan. Als we rekening houden met een zekere overlap, kunnen we uitgaan van 300 handtekeningen.

Maar een campagne is natuurlijk meer dan het 'droog' verzamelen van handtekeningen. De lancering van de campagne heeft alvast de actieve internetgebruikers kunnen bereiken. De verschillende artikels over Libië trokken al meer dan 4000 lezers.

In de lanceringsweek werden er ook al 2 discussie/info-bijeenkomsten gehouden. Eén op het vredeskamp van Comac en één op het Wereldkamp van Broederlijk Delen. Zo engageerde een tiental jongeren zich om voor minstens één Kamerlid handtekeningen te verzamelen. We roepen iedereen op die de campagne al ondertekende om hetzelfde te doen. Per Kamerlid willen we één petitie-blad vol handtekeningen verzamelen. Je kan de petitie hier downloaden.

Festivals

Veel handtekeningen haal je natuurlijk het gemakkelijkst op waar er veel volk is. Het ligt dus voor de hand dat we ons vooral op de festivals richten. Er zullen handtekeningen opgehaald worden tijdens de Gentse Feesten, het Sfinks-festival, Esperanza, Marktrock, … . Hou zeker de agenda in het oog als je een handje wil toesteken.

Om de stands tijdens de festivals in te kleden wordt er ook het nodige campagne materiaal aangemaakt. Blikvangers moeten de maquettes worden van de bommen die onze F-16's met de regelmaat van de klok op Libië afvuren. Contacteer Mario als je ze wil gebruiken!

Interessante artikels over de oorlog in Libië

Na meer dan 100 dagen oorlog neemt de spanning tussen de Navo-lidstaten die Libië bombarderen toe. Zo is er het artikel "Libye. Les ratés d'une guerre française" dat op 11 juli verscheen in "Le Nouvel Observateur" en ook het artikel "Libya: A campaign built on sand" in The Telegraph. Beiden maken ze duidelijk dat het Westen aan een zoveelste onwinbare oorlog is begonnen. Een zoveelste oorlog waarvan de burger bevolking het slachtoffer is. Een zoveelste oorlog die dit keer Libië, het beste ontwikkelde land van het Afrikaans continent, terug naar de tijd van de kolonisering wil sturen.