Dr. Luther Castillo met de dood bedreigd in Honduras

dringend actie nodig!

Links Dr.Luther Castillo (links) samen op de foto met Toon Danhieux (ICS)

Via verschillende netwerken (ICS, People’s Health Movement, Medicc) kregen we op intal gisteren de alarmerende oproep dat het leven van Dr.Luther Castillo in gevaar is. Het leger dreigt ermee hem te arresteren en indien hij weerstand biedt onmiddellijk te vermoorden.


Het leger is momenteel aan zet in Honduras en dat betekent in een Latijns-Amerikaans land altijd ook repressie en terreur.

Via verschillende netwerken (ICS, People’s Health Movement, Medicc) kregen we op intal gisteren de alarmerende oproep dat het leven van Dr. Luther Castillo in gevaar is. Het leger dreigt ermee hem te arresteren en indien hij weerstand biedt onmiddellijk te vermoorden.
 
Dr.Castillo is een Hondurese arts, die als eerste mocht studeren aan de Cubaanse Elam (geneeskunde universiteit voor buitenlandse studenten uit arme Derde Wereldlanden). Hij studeerde in 2005 af en keerde dan terug naar zijn geboorteland. Hij ging terug thuis samen met ngo’s, lokale mensen en vrijwilligers aan de slag om het eerste Garifuna (lokale etnische minderheidsgroep in Honduras) gemeenschapsziekenhuis op te richten. Hij werd er in 2006 directeur. Voor de 18.000 inwoners van de Ironia gemeenschap betekende dit de eerste gezondheidsvoorziening in hun omgeving. Als gedreven arts is hij ook actief in vele sociale bewegingen in zijn land. Een paar weken geleden werd hij benoemd als directeur Internationale cooperatie op het Ministerie van Volksgezondheid. Tijdens de recente betogingen om de terugkeer van de verdreven president te eisen stond hij op de eerste rij. Een geluidsopname van 2 juli waarin hij bericht over de betogingen die nog steeds vele duizenden op de been brengt kan je hier beluisteren (in het spaans).
Luther was ook twee keer te gast in België om er te komen getuigen over zijn ervaringen als dokter die hij geworden was dankzij de steun en solidariteit van de Cubanen.
 
De laatste contacten met hem dateren van 7 juli. Sindsdien is zijn mobiel telefoonverkeer verbroken. Dit maakt dat de internationale solidariteit en actie dringend op gang moet komen in deze zaak. Een oproep werd gelanceerd door de directie van het ELAM aan wie hij uitdrukkelijk vroeg het volgende bericht te verspreiden "Informeer de vrienden dat ze aanklagen dat mijn naam op de lijst staat van het leger om mij gevangen te nemen en er is order gegeven op mij te schieten in geval ik weerstand bied.".

Dringende actie is NU nodig. Wat kan je concreet doen?
 
Bel naar het Witte huis of State department met volgende eisen:
 
- veiligheid voor Dr.Castillo, zijn collega’s en alle personen die protesteren tegen de coup
- einde aan de repressie
- de onvoorwaardelijke terugkeer van de grondwettelijke president Manuel Zelaya
 
 
State Department: 202-647-4000 of   1-800-877-8339  
White House: Comments: 202-456-1111, Switchboard: 202-456-1414
State Department's Honduras Desk: 202-647-3482
 
Mailen naar deze instanties is blijkbaar niet zo voor de hand liggend, nergens is er een mailadres te vinden op de sites van de Amerikaanse overheid.
Er is ook een facebook groep gestart ter ondersteuning van deze actie.
Beluister hier een audio opname van Dr. Luther Castillo.