Dr. Guido Gorissen van op de 'Tahrir': “Vastberaden naar Gaza”

Gaza-boot met Belgen geënterd door Griekse kustwacht


Dr. Guido Gorissen (Geneeskunde voor het Volk-Hoboken) maakt deel uit van de vierkoppige Belgische delegatie op de Tahrir, een van de schepen in het internationale flotilje naar Gaza. De Tahrir ligt aan de ketting in de kleine haven van Agios Nikolaos op Kreta. De Griekse “socialistische” PASOK-regering laat de vloot niet uitvaren. Dr. Gorissen doet zijn verhaal.


De situatie is hier zeer gespannen. De druk op het flotilje is enorm. Dat gaat van letterlijke bedreigingen met geweld tegen de organisatoren van de vloot - die “terroristenvloot” genoemd wordt - tot het bombarderen van de gekende deelnemers met haatmails. Op dit moment is onze boot geïmmobiliseerd door de Griekse overheid. De voorbije dagen wierp ze steeds nieuwe administratieve obstakels op: de telefoon om de hulpdiensten te verwittigen stond nog ingeschreven op de vroegere naam van de boot, plots moest er dringend een inspectie komen van... de breedte van de slaapbanken, enz.

Toen de Griekse marine vrijdagnamiddag de Amerikaanse boot, de Audacity of Hope - genoemd naar de titel van een boek van Obama – tegenhield en zijn kapitein in de cel draaide, werd de hele havengeul geblokkeerd en werd ook de Tahrir aan de ketting gelegd. Politieke chantage op de Griekse regering heeft haar door de knieën doen gaan. Veel Grieken in de straat voelen zich vernederd door deze aanpak van hun regering. Die is van het zelfde lage niveau als haar aanpak van de economische crisis. Veel mensen die we hier spreken op Kreta zijn dan ook woest, niet alleen over de verarming maar ook omwille van hun verlies van onafhankelijkheid. Als we met de Tahrir niet in zo'n klein havenstadje zouden liggen, er zouden zeker al grote Griekse solidariteitsbetogingen geweest zijn.

Ondanks de Griekse maatregelen tegen de vloot blijven we ons voorbereiden op een actie die LEGAAL is en HUMANITAIR, een actie die de barbaarse politiek van Israël blootlegt en die de regeringen van de westerse landen ontmaskert als medeplichtig aan de onwettige onderdrukking waarvan het volledige Palestijnse volk het slachtoffer is, de burgers en kinderen van Gaza in het bijzonder. Als dokter is het mijn plicht mensen in nood te helpen. Als ik dat weiger, pleeg ik schuldig verzuim. Schuldig verzuim is exact wat onze politici doen door de Israëlische misdaden uit de wind te zetten en de slachtoffers te blameren.

"Game over?" Zeker niet!

De vraag bij iedereen is nu natuurlijk: is dit nu "game over" voor de Gazavloot? Wees maar zeker van niet. Ook zonder uit te varen hebben we al heel wat bereikt: de hoogste politieke leiders van de VS, de VN, de EU en Israël zijn al twee weken bezig met het flotilje. Netanyahu moet onafgebroken lobbyen, van Ban Ki-Moon over Obama tot de Europese leiders, om uiteindelijk allicht met regelrechte afpersing – de leningen aan Griekenland – iets gedaan te krijgen dat in de ogen van iedereen totaal illegaal is: een humanitaire vloot naar Gaza blokkeren. Daarvoor gaan ze over de rode lijn van alle wettelijkheid: van moorddadige sabotage tot chantage en het overtreden van alle zeerechten. Griekenland is nu in feite gekoloniseerd door het IMF en de tandem VS-Israël.

Dat de Israëli's zoveel aandacht hebben voor deze solidariteitactie, is op zich al een succes. Het internationaal karakter van de actie en de grote media-aandacht zijn voor hen een nachtmerrie. De politiek van Israël tegenover de Palestijnen is een onhoudbare zaak, Israël is een reus op lemen voeten. Het feit dat een handvol burgers de wereldleiders zo in de problemen kan brengen is hoopvol en de beste stimulans om door te gaan. Het zal nog wel even duren, MAAR DE BLOKKADE VAN GAZA GAAT ERAAN.
Welke opties zijn er nu nog voor de vloot? Op dit moment liggen de meeste schepen van het flottilje aan de ketting in een of andere Griekse haven. Alleen het Franse schip dat uit Corsica vertrokken is bevindt zich in internationale wateren. Als er ook maar één schip in de buurt van Gaza geraakt, is het doel van de actie bereikt. Zolang wij met de Tahrir niet uit deze haven weggeraken, blijven we op ons schip. Zij die ons zo aanvallen omdat we hun misdaden in de belangstelling houden, kunnen nog niet gerust gaan slapen. Wij geven niet op, de Gazavloot gaat door.

Naschrift

Maandag 4 juli probeerde de Tahrir uit te varen, maar een kwartiertje en een paar kilometer verder werd de boot geënterd door de Griekse kustwacht. Wat de Gazavaarders doet verzuchten: "We wisten niet dat de blokkade van Gaza zich nu al tot de grenzen van de Europese Unie uitstrekte...".